Šalát z hlávkového šalátu - Салата от маруля

Autor receptu: alex37

Tento šalát je stará bulharská klasika. Robí sa od nepamäti, pôvodne z hlávkového šalátu. Je to jarný šalát, odkedy sa však predáva ľadový šalát, reďkovky a cibuľka celoročne, nie je problém pripraviť ho aj v zime :-)

15 minút
príprava

Postup

  1. všetky suroviny poumývame /asi samozrejmé/ ľadový šalát neumývam, oberiem vrchné listy a pod nimi je čistý /preto ho používam radšej ako hlávkový/ nakrájame, tak isto aj jarnú cibuľku aj s vňaťkou, reďkovky tiež nakrájame na plátky. Viem, že podľa správnosti by sme mali šalát trhať, ale...nevydalo. Toto je klasická verzia. Alternatívne môžeme pridať napríklad čerstvú uhorku, alebo uvarené vajíčko. Ochucujeme ho až tesne pred jedením, a to soľou, olivovým olejom a vínnym octom /ak nemáte použite obyčajný/, podľa chuti, ale odporúčam opatrne s octom. Kto má domácu reďkovku kľudne môže použiť aj vňaťku, tak ako odporúča @eldina. Takže žiadna, voda, ani cukor :-) a šalát je skvelý.