Šalát

Šalát s avokádom a vajíčkami

Autor receptu: marienka44

Mala som kúpené 2 zrelé avokáda a mladý taliansky baby špenát vo vaničke (125 g). Ostatné suroviny mám obyčajne stále doma. Všetko zelené a farebné je zdravé.

2-3
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv uvaríme vajcia na tvrdo. Zmes listových šalátov umyjeme a odstredíme, v mojom prípade to bol len baby špenát. Na sitku opláchneme mrazenú zeleninu a necháme odkvapkať. Ja som nemala zmes, len mrazený hrášok.
  2. Šalátové listy a zeleninu (hrášok) dáme do sklenenj misy. Pridáme avokádo pokrájané na tenké plátky, vopred zbavené šupky a kôstky. Kúsky avokáda pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nestmavli.
  3. Vychladnuté uvarené vajcia ošúpeme a pokrájame na osminky. Jedno vajce si necháme na ozdobu. V malej miske s nerezovou metličkou prešľaháme zálievku. Môj pastovitý med som najprv zohriala na vodnom kúpeli. Vzniknutú emulziu nalejeme do misy so šalátom a ľahko premiešame pomocou plastovej lyžice a vidličky. Podávame s tmavým pečivom alebo len tak samotné.
  4. Poznámka: Na vylepšenie som do šalátu pridala aj ďalšie zdravé prísady, ktoré som našla v chladničke: postrúhaný kúsok sviežeho zázvoru do marinády, na polovičky pokrájané zelené olivy asi 5 kusov, nasekané 3 strúčiky cesnaku a pokrájanú paradajku na ozdobu. Na budúce pridám aj posekané mandle alebo vlašské orechy, ktoré mám pripravené na vianočné pečenie koláčikov.