Ryžový nákyp (fotorecept)
Autor receptu: boise
Uvedomujem si, že je tu naň veľa receptov. Ja ten svoj musím stále hľadať medzi papiermi
založenými v kuchárskej knihe. Takže si to idem zjednodušiť, šupnem si ho sem a
tramtaradááá, kdekoľvek budem, som nákypový majster sveta. Teda aspoň tam, kde mám
signál :)
20 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Do mlieka pridáme ryžu a štipku soli a uvaríme.
- Z vaječných bielkov a lyžice cukru vyšľaháme tuhý sneh.
- Do odstavenej, trošku vychladnutej ryžovej kaše pridáme kompót (ja som použila taký rozvarený slivkový), cukor, vanilkový cukor, žĺtka, hrozienka, maslo a cca 3/4 vyšľahaných bielkov. Dobre premiešame.
- Vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy (ktorú som si ja pred týždňom rozmlátila, takže som musela použiť plech) a dáme piecť na 180 stupňov na cca 40 minút.
- Keď okraje slabo zhnednú, nákyp vyberieme, potrieme zostávajúcim bielkovým snehom a dáme zapiecť do ružova. Vďaka rozmlátenej zapekacej mise, veľkému plechu a výpočtovým chybám sa mi stalo, že som to bielkom len "postrašila". Ale vôbec to nevadilo :)
- Dobrú chuť!