Ryžový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: boise

Uvedomujem si, že je tu naň veľa receptov. Ja ten svoj musím stále hľadať medzi papiermi založenými v kuchárskej knihe. Takže si to idem zjednodušiť, šupnem si ho sem a tramtaradááá, kdekoľvek budem, som nákypový majster sveta. Teda aspoň tam, kde mám signál :)

20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do mlieka pridáme ryžu a štipku soli a uvaríme.
  2. Z vaječných bielkov a lyžice cukru vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Do odstavenej, trošku vychladnutej ryžovej kaše pridáme kompót (ja som použila taký rozvarený slivkový), cukor, vanilkový cukor, žĺtka, hrozienka, maslo a cca 3/4 vyšľahaných bielkov. Dobre premiešame.
  4. Vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy (ktorú som si ja pred týždňom rozmlátila, takže som musela použiť plech) a dáme piecť na 180 stupňov na cca 40 minút.
  5. Keď okraje slabo zhnednú, nákyp vyberieme, potrieme zostávajúcim bielkovým snehom a dáme zapiecť do ružova. Vďaka rozmlátenej zapekacej mise, veľkému plechu a výpočtovým chybám sa mi stalo, že som to bielkom len "postrašila". Ale vôbec to nevadilo :)
  6. Dobrú chuť!