Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept)
Autor receptu: elekra
Strašne dávno som ho nerobila. Snáď odkedy odišla naša Lucka z domu, ona má rada
sladké jedlá. Ale šetrná strava sa dodržiavať musí, nuž som sa k nemu vrátila.
4 porcie |
20 minút príprava |
10/20 minút na 150 °C |
Postup
- Ryžu som prebrala a prepláchla najskôr horcou a potom studenou vodou a nechala odkvapkať.
- Medzitým som si do kastróla dala zohriať mlieko s kvapkou vody, vanilínovým cukrom a štipkou soli.
- Pridala som odkvapkanú ryžu a uvarila hustú kašu. Ryžu som miešala, kým nevsiakla do seba všetko mlieko, potom som ju nechala pod pokrievkou ešte dôjsť. Do hotovej som primiešala za hrsť hrozienok a nechala vychladnúť.
- Tri vajíčka som si rozdelila, bielky som vyšľahala so štipkou soli do tuhej peny,
- žĺtky s cukrom
- som tiež našľahala do peny
- a pridala do nej vychladenú uvarenú ryžu.
- Zľahka som obidve masy premiešala a pridala aj tuhý sneh.
- Zapekaciu misu som vymazala maslom,
- polovicu zmesy som dala do zapekacej misky, poukladala som na ňu zavárané slivky,
- zaliala zvyšnou ryžovou zmesou
- a dala zapiecť do rúry na 150 °C cca 15-20 minút. Takto vyzeral nákyp po upečení.
- Nechala som trochu vychladnúť a podávala som s čerešňovým kompótom a poliate šťavou z kompótu.