Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Strašne dávno som ho nerobila. Snáď odkedy odišla naša Lucka z domu, ona má rada sladké jedlá. Ale šetrná strava sa dodržiavať musí, nuž som sa k nemu vrátila.

4
porcie
20 minút
príprava
10/20 minút
na 150 °C

Postup

  1. Ryžu som prebrala a prepláchla najskôr horcou a potom studenou vodou a nechala odkvapkať.
  2. Medzitým som si do kastróla dala zohriať mlieko s kvapkou vody, vanilínovým cukrom a štipkou soli.
  3. Pridala som odkvapkanú ryžu a uvarila hustú kašu. Ryžu som miešala, kým nevsiakla do seba všetko mlieko, potom som ju nechala pod pokrievkou ešte dôjsť. Do hotovej som primiešala za hrsť hrozienok a nechala vychladnúť.
  4. Tri vajíčka som si rozdelila, bielky som vyšľahala so štipkou soli do tuhej peny,
  5. žĺtky s cukrom
  6. som tiež našľahala do peny
  7. a pridala do nej vychladenú uvarenú ryžu.
  8. Zľahka som obidve masy premiešala a pridala aj tuhý sneh.
  9. Zapekaciu misu som vymazala maslom,
  10. polovicu zmesy som dala do zapekacej misky, poukladala som na ňu zavárané slivky,
  11. zaliala zvyšnou ryžovou zmesou
  12. a dala zapiecť do rúry na 150 °C cca 15-20 minút. Takto vyzeral nákyp po upečení.
  13. Nechala som trochu vychladnúť a podávala som s čerešňovým kompótom a poliate šťavou z kompótu.