Slivkový koláč

Rýchly slivkový koláč z jednoduchého drožďového cesta (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Príprava cesta je rýchla a trochu iná ako u klasického kysnutého cesta. Jednoduchšie pečenie. Treba vyskúšať.

30-35 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misky dám namrvené čerstvé (sušené) droždie, 2 PL cukru, trochu múky, teplé mlieko a metličkou miešam, aby sa droždie rozpustilo.
  2. V osobitnej mištičke vidličkou poriadne rozšľahám celé vajcia s cukrami, aby sa spojili. Vaječnú zmes vlejem do drožďovej zmesi a metličkou vymiešam, aby sa suroviny spojili. Následne vlejem k tomu rozpustené a ochladené maslo a opäť miešam až do spojenia surovín. Nakoniec dodám múku polohrubú so štipkou soli a drevenou lopatkou všetko dôkladne miešam na hustejšie cesto. Ak je cesto riedke, pridajte ešte trošku múky. Keď je príliš tuhé - pridajte trošku teplého mlieka.
  3. Cesto rozotriem na tukom vymastený a strúhankou posypaný okrúhly plech s priemerom 26 cm. Prikryjem ho utierkou a nechávam odpočinúť 10-15 minút, kým si pripravím slivky a mrveničku.
  4. Očistené odkôstkované slivky narežem na štvrtiny alebo šestiny – podľa toho, aké sú veľké. V miske ich posypem škoricovým cukrom a jemne pretrasiem, aby sa ním obalili.
  5. Mrveničku prstami vymiešam a namrvím z múky, cukru a oleja.
  6. Potom na rozotreté cesto v plechu rozložím ochutené nakrájané slivky a posypem všetkou pripravenou mrveničkou.
  7. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 30-35 minút. Skontrolujem.
  8. Mierne teplý koláč nakrájam a môže sa jesť.