Ružičkový kel

Ružičkový kel s gorgonzolou a so slaninou

Autor receptu: tiginko

Inšpirácia na jednoduchý obed alebo večeru. Ideálnou prílohou je batátovo-zemiakové pyré s cesnakom, jednotlivé chute sa výborne dopĺňajú.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Množstvo surovín je orientačné - ja robievam od oka, podľa toho, pre koľko ľudí jedlo pripravujem a koľko ružičiek sa mi zmestí do panvice.
  2. Ružičky kelu očistíme, olúpeme nepekné lístky a rozkrojíme na polovičky. Vo väčšej panvici poukladáme kel rozkrojenou časťou na rozhorúčené maslo, prikryjeme a necháme opekať 4 minúty. Potom ružičky obrátime na "chrbátik" a prikryté dopečieme ďalšie 4 minúty. Panvicu odkryjeme, zdroj tepla vypneme a do stredu vložíme rozdrobenú gorgonzolu. Necháme roztopiť a opatrne premiešame s opečenými ružičkami kelu.
  3. Na inej panvici do chrumkava opražíme na drobno nakrájanú prerastenú slaninu, ktorou pri servírovaní posypeme kel. Ja som tentoraz využila nakrájanú jemne údenú slaninku z Lidla, je na toto použitie ideálna. Soliť podľa mňa nie je potrebné, syr aj slaninka sú slané dosť.
  4. Takto pripravené ružičky sú príjemné na skus, ani tvrdé, ani rozvarené. Na prílohu si v pomere 1:1 uvaríme v osolenej vode nakrájané zemiaky a batáty, po scedení hneď za horúca pridáme prelisovaný cesnak a čerstvo mleté korenie. Môžeme tiež pridať kúsok masla alebo za studena lisovaný olivový olej. Potom už stačí len popučiť resp. rozmixovať a podávať.