Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami
Autor receptu: tizian1cat
Vyše pol roka som nič nepiekla. Bolo to podmienené tým, že okrem histamínu mi
začala škodiť aj pšeničná múka a bola som z toho všetkého dosť znechutená. Ale
pekárska abstinencia nerobila dobre mojej duši, tak som znovu nakúpila múku,
zamiesila cesto, vyhriala trúbu a napriek tomu, že ochutnať som nemohla, už len tá
vôňa čerstvo upečeného chleba mi urobila fantastickú náladu. Niet nad chlebovú
psychoterapiu..:-)))
4 porcie |
130 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Zmiešame múky, vodu a kvasnice. Miesime elektrickým robotom na 1.stupni 4 minúty (alebo ručne).
- Pridáme soľ a na 2.stupni miesime ešte 4 minúty, pred koncom pridáme nakrájané sušené rajčiny. Vláčne cesto prenesieme do vymastenej veľkej misy a prikryté necháme pol hodinu kysnúť.
- Cesto párkrát vytiahneme a preložíme (stretch and fold), dáme nazad do misy a necháme kysnúť ďalšich 30 minút.
- Takto pekne máme po cca hodine cesto vykysnuté.
- Cesto dáme na múkou posypanú pracovnú plochu a dlaňami z neho " ucapkáme" štvorec cca 2-3 cm hrubý.
- Rozhrojíme najprv napoly...
- ...potom každú polovicu ešte na 4 časti. Nepravideľnosť nie je chybou, naopak, je želaná...
- Dáme na plech, zakryjeme utierkou a necháme kysnút cca 60 minút. Medzitým vyhrejeme rúru na 220st. Pečieme cca 20 minút, po 10 minútach plech otočíme.
- Necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť.