Ruské čajové pečivo (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Chcela som toho roku upiecť niečo nové na Vianoce,až som našla starodávny receptík ešte z knižočky starej mamy(originál v madarčine).Možno ho niekto nepozná a obohatím jeho zbierku.Koláčiky sa vydarili,sú krehké a veľmi chutné.Pôvodné sú s mandľami,ja som použila orechy.
64 porcií |
90 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup- Cesto si pripravíme vymiesením cukru,celých vajec,masla a múky,v ktorej rozmiešame prášok do pečiva.Maslo nemá byť príliš mäkké,lebo sa cesto bude moc lepiť.Dáme do chladu.
- Plnku zmiešame z mletých orechov,práš.cukru,vanilk.cukru,mlieka,umytých hrozienok,škorice a masla,ktoré tu má byť mäkké,aby sa mohlo dobre spojiť s ostatnými prísadami.Tiež uložíme do chladu,aby sa s ňou dalo potom lepšie pracovať.
- Cesta máme cca 60dkg,20dkg(teda 1/3)oddelíme a dáme späť do chladu,budú z neho šúľance.Ostatok cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske dobre na tenko a vykrajujeme z neho spodky koláčika okrúhlym vykrajovátkom asi 4 cm(mne takto vyšlo 64 ks)
- Na každé koliesko cesta dáme kôpku plnky,ak sme šikovní,pnka sa pekne minie.
- Teraz si budeme šúľať pásiky na vrch koláčika.Musia byť čo najtenšie,aby sa ušlo na každý koláčik,ony aj tak narastú počas pečenia.Ak máme deti-pomocníčky,máme vyhraté,táto fáza mi totiž trvala najdlhšie:-),moja dcérka ešte nevie dobre šúľať. Rúru si vyhrejeme na 180°C,koláčiky preložíme na papierom vystlaný plech (mne vyšli 2 plechy)a pečieme 10 minút,pekne do ružova. V recepte sa píše,že sa potom ešte môžu pocukrovať,ale pre mňa sú aj bez toho dosť sladké,nabudúce asi dám 20dkg orechov+10dkg cukru.Jediné,čo som zmenila v pôvodnom recepte,sú mandle do plnky,tie my neľúbime,máme radi orechy.
- A tu je babkina knižočka,z ktorej som už piekla aj iné koláčiky,tiež jednoduché a tradičnej chuti.Obrázky sú tam kreslené,ešte vtedy asi neboli fotky v receptároch:-)
|