Roláda bez výčitiek (fotorecept)
Autor receptu: pekajka
V našej rodine sa všetci stravujeme zdravo a občas, keď niekto dostane chuť na sladké je
na mne, aby som niečo rýchlo upiekla. Cez Vianoce to bolo ešte horšie, keďže maminka
napiekla sladké koláče s krémovými plnkami, ktoré sestra neuznáva, tak som utekala do
kuchyne a upiekla som túto roládu. Obsahuje samé chutné, no postave-neškodné
suroviny. Dobrú chuť! :)
20 porcií |
20 minút príprava |
15 minút na 175 °C |
Postup
- Šesť kusov vajec rozdelíme na žĺtky a bielky. K žĺtkom pridáme 2 PL holandského kakaa a 1 PL medu. Lyžicou premiešame, až nám vznikne hmota, akú vidíte na obrázku. Možno budete mať chuť túto hmotu zjesť. Nič si z toho nerobte, aj ja som to tak mala. Vonia to totiž ako nutella.
- Z bielkov si vyšľaháme sneh. Pridávam do nich trochu citrónovej šťavy, aby sneh lepšie držal. Pozrite, aký prasací rypák sa mi v snehu vytvoril.
- Sneh po častiach pridávame ku kakaovej zmesi a jemne miešame. Vznikne nám hmota, ktorú už môžeme nazvať piškótovým cestom. Aj toto by som najradšej zjedla surové, tá kráásna vôna je taká lákavá.
- Zmes vylejeme na plech s papierom na pečenie, pekne zarovnáme, aby bolo na každom mieste rovnaké hmožstvo zmesi, nieže bude roláda niekde hrubšia a inde tenšia.
- Pečieme 15-20 minút na 175°C vo vyhriatej rúre.
- Roláda je už hotová, krásne nám rozvoniava po dome a my by sme ju najradšej zjedli len takú suchú, no počkajme si, s plnkou bude lepšia.
Po upečení dáme dole papier na pečenie. Hneď po upečení zvyknem cesto potrieť kávou, aby nebolo suché. Pomocou vlhkej utierky roládu pekne skrútime a necháme chladnúť.
Ešte si rýchlo spravme plnku a ideme papať.
- Na plnku potrebujeme len tri veci, ktoré si proste zmiešame a natrieme na korpus. A inak, taká rada, túto plnku si môžete dopriať aj častejšie ako náhradu napríklad za jogurt. Alebo si to pripravte k ovociu, ktoré tým príjemne ozvláštnite.
- Máme hotovo. Poďme papať. Aj ja idem, lebo som z písania tohto receptu vyhladla.