Roláda bez výčitiek (fotorecept)

Autor receptu: pekajka

V našej rodine sa všetci stravujeme zdravo a občas, keď niekto dostane chuť na sladké je na mne, aby som niečo rýchlo upiekla. Cez Vianoce to bolo ešte horšie, keďže maminka napiekla sladké koláče s krémovými plnkami, ktoré sestra neuznáva, tak som utekala do kuchyne a upiekla som túto roládu. Obsahuje samé chutné, no postave-neškodné suroviny. Dobrú chuť! :)

20
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Šesť kusov vajec rozdelíme na žĺtky a bielky. K žĺtkom pridáme 2 PL holandského kakaa a 1 PL medu. Lyžicou premiešame, až nám vznikne hmota, akú vidíte na obrázku. Možno budete mať chuť túto hmotu zjesť. Nič si z toho nerobte, aj ja som to tak mala. Vonia to totiž ako nutella.
  2. Z bielkov si vyšľaháme sneh. Pridávam do nich trochu citrónovej šťavy, aby sneh lepšie držal. Pozrite, aký prasací rypák sa mi v snehu vytvoril.
  3. Sneh po častiach pridávame ku kakaovej zmesi a jemne miešame. Vznikne nám hmota, ktorú už môžeme nazvať piškótovým cestom. Aj toto by som najradšej zjedla surové, tá kráásna vôna je taká lákavá.
  4. Zmes vylejeme na plech s papierom na pečenie, pekne zarovnáme, aby bolo na každom mieste rovnaké hmožstvo zmesi, nieže bude roláda niekde hrubšia a inde tenšia.
  5. Pečieme 15-20 minút na 175°C vo vyhriatej rúre.
  6. Roláda je už hotová, krásne nám rozvoniava po dome a my by sme ju najradšej zjedli len takú suchú, no počkajme si, s plnkou bude lepšia. Po upečení dáme dole papier na pečenie. Hneď po upečení zvyknem cesto potrieť kávou, aby nebolo suché. Pomocou vlhkej utierky roládu pekne skrútime a necháme chladnúť. Ešte si rýchlo spravme plnku a ideme papať.
  7. Na plnku potrebujeme len tri veci, ktoré si proste zmiešame a natrieme na korpus. A inak, taká rada, túto plnku si môžete dopriať aj častejšie ako náhradu napríklad za jogurt. Alebo si to pripravte k ovociu, ktoré tým príjemne ozvláštnite.
  8. Máme hotovo. Poďme papať. Aj ja idem, lebo som z písania tohto receptu vyhladla.