Rohlíky a žemle zo žltej tekvice (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Cesto s tekvicou je jemne a vlacne. Da sa pouzit na rozne sposoby. Tentokrat som z neho urobila zemle, ktore som ozdobila tekvicovymi semienkami a rozky plnene skoricou a zazvorom.
20 ks porcií |
35+60 kysnutie minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Pouzila som tekvicu butternut. Moze sa ale pouzit hocijaka zlta tekvica. Tekvicu som ocistila a uvarila som ju na pare. Uvarenu tekvicu som roztlacila tlacitkom na zemiaky a pridala som ju do misky k muke s cukrom, vajickom, solou a kvasnicami. Maslo som rozpustila vo vlaznej vode a priliala som ho do misky. Mixerom som vsetko spolu vymiesala na vlacne cesto.
- Cesto som dala vykysnut na teple miesto. Vykysnute cesto som premiesila na doske a zase som ho nechala podkysnut. Podkysnute cesto som rozdelila napoly.
- Jednu polovicku cesta som rozdelila na osem casti.
- Kazdy kusok cesta som premiesila a ulozila na plech. Zemle som nechala chvilu nakysnut a potom som ich postlacala.
- Formickou som si oznacila prostriedok.
- Noznicami som ponastrihovala okraje zemli po oznaceny prostriedok.
- Zemle som natrela rozslahanym bielkom a do prostriedku zemli som ulozila tekvicove semienka.
- Zemle som piekla vo vyhriatej rure 180C 35 minut. Upecene zemle som vybrala na mriezku a este raz som ich potrela rozslahanym bielkom.
- Druhu polovicku cesta som rozvalkala a potrela s rozpustenym maslom, skoricou, zazvorom a cukrom. Cesto som prekrojila na 12 casti.
- Nakrajane trojholniky cesta som stocila do tvaru rozkov. Rozky som ulozila na plech a nechala som ich chvilu 5-7 minut podkysnut. Rozky som potom potrela rozpustenym maslo a upiekla som ich vo vyhriatej rure 180C 25 minut.
- Rozky sa este mozu postriekat citronovou polevou. Ja som ich ale teraz urobila jednoduchsie.