Rohlíky a žemle zo žltej tekvice (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Cesto s tekvicou je jemne a vlacne. Da sa pouzit na rozne sposoby. Tentokrat som z neho urobila zemle, ktore som ozdobila tekvicovymi semienkami a rozky plnene skoricou a zazvorom.

20 ks
porcií
35+60 kysnutie minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pouzila som tekvicu butternut. Moze sa ale pouzit hocijaka zlta tekvica. Tekvicu som ocistila a uvarila som ju na pare. Uvarenu tekvicu som roztlacila tlacitkom na zemiaky a pridala som ju do misky k muke s cukrom, vajickom, solou a kvasnicami. Maslo som rozpustila vo vlaznej vode a priliala som ho do misky. Mixerom som vsetko spolu vymiesala na vlacne cesto.
  2. Cesto som dala vykysnut na teple miesto. Vykysnute cesto som premiesila na doske a zase som ho nechala podkysnut. Podkysnute cesto som rozdelila napoly.
  3. Jednu polovicku cesta som rozdelila na osem casti.
  4. Kazdy kusok cesta som premiesila a ulozila na plech. Zemle som nechala chvilu nakysnut a potom som ich postlacala.
  5. Formickou som si oznacila prostriedok.
  6. Noznicami som ponastrihovala okraje zemli po oznaceny prostriedok.
  7. Zemle som natrela rozslahanym bielkom a do prostriedku zemli som ulozila tekvicove semienka.
  8. Zemle som piekla vo vyhriatej rure 180C 35 minut. Upecene zemle som vybrala na mriezku a este raz som ich potrela rozslahanym bielkom.
  9. Druhu polovicku cesta som rozvalkala a potrela s rozpustenym maslom, skoricou, zazvorom a cukrom. Cesto som prekrojila na 12 casti.
  10. Nakrajane trojholniky cesta som stocila do tvaru rozkov. Rozky som ulozila na plech a nechala som ich chvilu 5-7 minut podkysnut. Rozky som potom potrela rozpustenym maslo a upiekla som ich vo vyhriatej rure 180C 25 minut.
  11. Rozky sa este mozu postriekat citronovou polevou. Ja som ich ale teraz urobila jednoduchsie.