Ríbezľový koláč

Ríbezľový koláč pod bielkovou perinou

Autor receptu: kucharocka123

Koláč z orechovo-kávového cesta s čerstvými ríbezľami pod bielkovou penou. Môžeme ho upiecť v tortovej forme alebo aj na plechu.* Množstvo surovín v tomto recepte je pre pečenie v tortovej forme. Ak sa rozhodnete pre klasický obdĺžnikový plech, dávkovanie všetkých surovín je potrebné navýšiť o 1/3 (t.j. 4 vajcia, 300 g práškového cukru (rovnako do cesta, ako aj do bielkovej peny), 7 PL kávy, 200 g múky, 100 g orechov a 1 kypriaci prášok + ríbezle).

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia rozklepneme a rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky odložíme bokom do chladu, neskôr ich vyšľaháme so štipkou soli a použijeme do cesta.
  2. Uvaríme silnejšiu zrnkovú kávu (cca 1 dl) , ktorú necháme vychladnúť a potom precedíme.
  3. Múku preosejeme, pridáme kypriaci prášok, zomleté orechy a spolu premiešame.
  4. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do spenenia za postupného pridávania studenej kávy po lyžiciach.
  5. Do žĺtkovej zmesi ručne zamiešame múčnu zmes s orechami a nakoniec bielky vyšľahané so štipkou soli.
  6. Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer 28 cm).
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút alebo podľa svojej rúry. Kontrolujeme špajdľou.
  8. Kým sa pečie cesto, vyšľaháme bielky s cukrom a štipkou soli na hustú penu na pokrytie koláča. Najprv predšľaháme bielky, potom po dávkach prišľaháme cukor.
  9. Asi 10 minút pred dopečením cesta formu z rúry vyberieme, navrstvíme odstopkované umyté a osušené ríbezle, zakryjeme bielkovou penou, ktorú upravíme pomocou zúbkovanej cukrárskej karty (stierky), vrátime do rúry, necháme piecť ešte ďalších cca 10 minút a dopečieme do zlatohneda.
  10. Upečený koláč vo forme preložíme na mriežku. Potom rám uvoľníme a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!