Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč pod bielkovou perinou
Autor receptu: kucharocka123
Koláč z orechovo-kávového cesta s čerstvými ríbezľami pod bielkovou penou. Môžeme ho upiecť v tortovej forme alebo aj na plechu.* Množstvo surovín v tomto recepte je pre pečenie v tortovej forme. Ak sa
rozhodnete pre klasický obdĺžnikový plech, dávkovanie všetkých surovín je potrebné navýšiť o 1/3 (t.j. 4 vajcia,
300 g práškového cukru (rovnako do cesta, ako aj do bielkovej peny), 7 PL kávy, 200 g múky, 100 g orechov a 1
kypriaci prášok + ríbezle).
12 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Vajcia rozklepneme a rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky odložíme bokom do chladu, neskôr ich vyšľaháme so štipkou soli a použijeme do cesta.
- Uvaríme silnejšiu zrnkovú kávu (cca 1 dl) , ktorú necháme vychladnúť a potom precedíme.
- Múku preosejeme, pridáme kypriaci prášok, zomleté orechy a spolu premiešame.
- Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do spenenia za postupného pridávania studenej kávy po lyžiciach.
- Do žĺtkovej zmesi ručne zamiešame múčnu zmes s orechami a nakoniec bielky vyšľahané so štipkou soli.
- Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer 28 cm).
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 40 minút alebo podľa svojej rúry. Kontrolujeme špajdľou.
- Kým sa pečie cesto, vyšľaháme bielky s cukrom a štipkou soli na hustú penu na pokrytie koláča. Najprv predšľaháme bielky, potom po dávkach prišľaháme cukor.
- Asi 10 minút pred dopečením cesta formu z rúry vyberieme, navrstvíme odstopkované umyté a osušené ríbezle, zakryjeme bielkovou penou, ktorú upravíme pomocou zúbkovanej cukrárskej karty (stierky), vrátime do rúry, necháme piecť ešte ďalších cca 10 minút a dopečieme do zlatohneda.
- Upečený koláč vo forme preložíme na mriežku. Potom rám uvoľníme a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!