Ríbezľová torta

Ríbezľová torta k narodeninám (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Na cesto mám recept od skúseného tortára @mesiar50. Skutočne dokonalý korpus a iný už ani piecť nebudem. Tortu som robila k narodeninám jednému mladému mužovi s láskavým srdcom. Nemám skúsenosti s pečením torty ani zdobením, zvládla som to, ale keby som bola robila rezy, za tú dobu upečiem a ozdobím dvojaké. Verím, že sa oslávenec poteší.

13
porcií
150 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia som rozdelila. K bielkam som pridala kryštálový a vanilkový cukor a vymiešala do hustej peny. Pena musí byť fest hustá.
  2. K žĺtkom som pridala olej, zmiešala.
  3. Do vyšľahanej bielkovej peny som pridala žĺtky s olejom naraz a na rýchlosti 1 som pár krát nechala pretočiť metličku. Nešľahala som.
  4. Vajcovú hmotu som preložila do misy. Takto hustá musí byť hmota.
  5. Múky, prášok do pečiva, sódu som zmiešala a preosiala do cesta na 3-krát a veľmi opatrne vmiešala vareškou.
  6. Na dno tortovej formy s priemerom 22 cm som dala papier na pečenie a boky som vymazala maslom.
  7. Cesto som vložila a uhladila, cesto sa neleje, lebo je husté.
  8. Rúru som nechala vyhriať na 160 °C a korpus som piekla presne 50 minút. Upečený korpus som nechala takto ako ho vidíte vo forme od polnoci do rána.
  9. Ráno som ho vybrala z formy a nechala ešte odpočívať v celosti kým som pripravila krém. Potom som korpus prevrátila - teda čo bol vrch korpusu, teraz bude na spodu a takto ho nechám stáť.
  10. Až keď mi krém v chladničke stuhol, potom som korpus prekrojila zubatým nožom na tri časti.
  11. Príprava krému: V mlieku som vymiešala Zlaté klasy, vanilkový cukor a krupicu a uvarila hustú kašu. Ihneď som ju vložila i s rajnicou do studenej vody a ešte raz som vodu vymenila. Potom som kašu vložila do mixéra a vyšľahala.
  12. Kašu som vyložila z mixéra a do mixéra som dala maslo s cukrom a vymiešala do peny. Po lyžici som pridávala kašu, prešľahala spolu a pridala som kakao a um a opäť dobre prešľahala.
  13. Krém som rozdelila na 3 časti, uložila do chladničky na 3 hodiny stuhnúť.
  14. Zostavila som tortu: Na spodný diel som natrela horúci marhuľový lekvár, počkala som kým stuhne a potom som natrela krém.
  15. Na krém som poukladala ríbezle. Takto som pokračovala s plnením až do posledného korpusu.
  16. Poslednú časť korpusu som položila a celú tortu z bokov aj na vrchu som potrela krémom.
  17. Pripravila som polevu, ktorou som tortu poliala a zarovnala hrebeňovou stierkou. Tortu som ozdobila dokola čokoládovými tyčinkami KitKat. Vrch torty som dozobila šľahačkou pripravenou zo smotany, Smetafixu a želatíny a ríbezľami.
  18. V sobotu cestujem domov, preto som piekla skôr a pridala recept. Prajem vám dobrú chuť. Tortu v reze budem mať, ak ju otvoria, lebo ja pri tom nebudem, ale poprosím ho, aby mi odfotili a poslali foto na mobil, potom pridám sem.
  19. Pridávam tortu v reze ako som ju dostala.