Rebarborový koláč so snehovou čiapočkou
Autor receptu: sabiik
Sladké pokušenie :)
18 porcií |
55 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup- Cesto:
Zmäknuté maslo vyšľaháme pri nízkych otáčkach s práškovým a vanilínovým cukrom. Múku zmiešame v miske s kypriacim práškom a ručne po častiach primiešavame k vyšľahanému maslu. 4 bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a polovicu bielkov zľahka primiešame do cesta. Za stáleho miešania pridávame po jednom žĺtky, až kým nevznikne hladké cesto. Na záver zľahka primiešame druhú polovicu snehu z bielkov. Cesto rozotrieme do hladka na menší plech vymastený maslom a posypaný múkov. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
- Plnka:
Rebarboru ošúpeme a nakrájame na 1 cm kúsky. Preložíme do misy, pridáme 5 lyžíc kryštálového cukru, premiešame a necháme chvíľu odstáť, aby z nej cukor vytiahol trpkosť a kyslosť.
- Snehová čiapočka:
Z 5 bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh do polotuha. Potom za stáleho miešania pridávame po lyžiciach kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh,
- Rebarborový koláč:
Cesto po 20 minútach pečenia vyberieme z rúry, rovnomerne naň navrstvíme rebarboru a na vrch sneh z bielkov. Koláč dáme ešte asi na 20 minút do rúry zapiecť, kým nie je sneh zlatistý.
|