Quiche (kiš) so špenátom a slaninkou

Autor receptu: biba1

Viem, že tento zázrak francúzskej kuchyne tu už bol mnohokrát a v rôznych obmenách. Ale keďže mám za to, že dobrých receptov nie je nikdy dosť, dovolím si zverejniť môj včerajší výtvor, myslím, keďže bol veľmi chutný.-)

8
porcií
12 + 30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múku si vysupeme na pracovnú dosku, do stredu vyklepneme vajíčko, posolíme a premiešame. Pridáme mierne zmäknuté maslo a rukami vypracujeme vláčne cesto. Keď je pekne hladké, dáme ho do fólie a uložíme na chvíľu do chladničky (niekde som čítala, že ho dávajú do chladu až na tri hodiny. Skúšala som aj to, ale bolo tuhé až príliš a dosť sa mi lámalo). Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Po schladení a rozvaľkaní vystelieme cestom dno i boky zapekacej nádoby, najlepšie okrúhlej, nie veľmi vysokej. Dobre popicháme vidličkou a predpečieme po dobu asi 12 minút.
  3. Cesto vyberieme z rúry a pokiaľ trochu vychladne, pripravíme si "náplň". Ja som si osmahla do sklovita cibuľku s jemne nasekanou slaninkou a keď som panvicu stiahla z platne, tak som pridala ešte posekaný pór a špenátové listy (žiaľ, presné gramáže neviem, zasa môj problém, že varím od oka:-). Môžeme podľa ľubovôle okoreniť, prípadne pridať trochu muškátového orieška. V mise zozmiešame vajíčka so sladkou smotanou a postrúhaným syrom. Ak máte potrebu soliť, tak veľmi opatrne - syr a slanina urobia svoje, treba na to pamätať. Pridáme zmes z panvice a vylejeme na korpus.
  4. Vložíme do rúry a pečieme do zlatista cca 30 minút. Najlepší je ešte teplý, podávaný so šalátom podľa chuti. Čo sa ingrediencií týka, fantázii a sezónnym záležitostiam sa medze nekladú.