Gaštanové pyré
Pyré z čerstvých gaštanov
Autor receptu: redakcia
Gaštany majú teraz sezónu, oplatí sa ich kúpiť, len tak upiecť v rúre alebo si urobiť domáce gaštanové pyré.
2 porcie |
55 minút príprava |
20-25 minút na 200 °C |
Postup
- Gaštany kupujeme čerstvé, ideálne je, keď ich spracujeme ešte
v ten istý deň. Umyté a osušené gaštany nakrojíme na vrchnej časti do tvaru kríža.
- Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 20 – 25 minút. Upečené gaštany necháme vychladnúť a ošúpeme.
- Ošúpané gaštany vložíme do hrnca, zalejeme vodou, ale len tak, aby ich voda prikryla, prisypeme cukor. Varíme domäkka. Nakoniec pridáme vanilkovú pastu
a rum, chvíľu ešte povaríme. Potom zmes dohladka rozmixujeme.
- Gaštanové pyré necháme stuhnúť v chladničke alebo v mrazničke, nastrúhame a podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou.