Gaštanové pyré

Pyré z čerstvých gaštanov

Autor receptu: redakcia

Gaštany majú teraz sezónu, oplatí sa ich kúpiť, len tak upiecť v rúre alebo si urobiť domáce gaštanové pyré.

2
porcie
55 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Postup

  1. Gaštany kupujeme čerstvé, ideálne je, keď ich spracujeme ešte v ten istý deň. Umyté a osušené gaštany nakrojíme na vrchnej časti do tvaru kríža.
  2. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 20 – 25 minút. Upečené gaštany necháme vychladnúť a ošúpeme.
  3. Ošúpané gaštany vložíme do hrnca, zalejeme vodou, ale len tak, aby ich voda prikryla, prisypeme cukor. Varíme domäkka. Nakoniec pridáme vanilkovú pastu a rum, chvíľu ešte povaríme. Potom zmes dohladka rozmixujeme.
  4. Gaštanové pyré necháme stuhnúť v chladničke alebo v mrazničke, nastrúhame a podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou.