Karamelový zákusok

Pudingovo-karamelové kocky

Autor receptu: redakcia

30
porcií
60 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do dvoch väčších mís oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do hustej svetlej peny.
  2. V druhej miske dotuha vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom. K vyšľahaným bielkom pridáme žĺtkovú penu a zľahka premiešame, aby sa obe hmoty spojili. Za stáleho miešania pridáme olej.
  3. Múku zmiešame s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Zľahka zamiešame do vaječnej hmoty tak, aby zostala nadýchaná. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (30 x 40 cm), špachtľou alebo dlhým nožom uhladíme.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 – 15 minút. Ak je cesto na pohľad zvrchu upečené, vyberieme ho z rúry. Necháme úplne vychladnúť.
  5. Pudingová plnka: Bielky s 200 g kryštálového cukru vyšľaháme dotuha.
  6. Do hrnca dáme zohriať mlieko s 200 g kryštálového cukru, keď bude mlieko vlažné, pridáme pár kvapiek žltej potravinárskej farby. Do druhej misy nasypeme maizenu a z hrnca prilejeme asi 200 ml teplého mlieka s cukrom a farbou. Dôkladne premiešame. Mlieko s cukrom v hrnci privedieme do varu, prilejeme rozmiešanú maizenu a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Stíšime plameň na minimum, primiešame vanilkový cukor a premiešame. Do vriaceho pudingu naberačkou postupne pridávame vyšľahaný sneh. Za stáleho miešania metličkou spojíme do hladkej hmoty.
  7. Vychladnutý plát uložíme na plech s vysokým okrajom. Kôrku z plátu pred plnením obrežeme. Na plát nanesieme polovicu ešte teplého pudingu a rovnomerne ho rozotrieme po celej ploche.
  8. Do druhej polovice uvareného pudingu primiešame preosiate kakao a vymiešame metličkou na hladký krém. Kakaový pudingový krém nanesieme rovnomerne na vanilkovú vrstvu. Zákusok na 2 hodiny vložíme do chladničky.
  9. Karamelová šľahačka: Do hrnca nasypeme cukor, necháme ho na miernom plameni rozpustiť a asi 7 minút počkáme, kým sa jeho farba nepremení na zlatistú hnedú. Vtedy ku karamelu primiešame 100 ml smotany izbovej teploty a dôkladne spojíme, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Zvyšných 730 ml smotany na šľahanie dotuha vyšľaháme a zľahka primiešame metličkou vychladnutý karamel.
  10. Karamelovú šľahačku rovnomerne rozotrieme na vychladený zákusok. Na hodinu vložíme do chladničky. Zákusok nakrájame nožom, ktorý najskôr namočíme do horúcej vody. Ozdobíme strúhanou čokoládou.