Pâte brisée s rebarborou (fotorecept)
Autor receptu: paploska
Toto leto som zatiaľ iný koláč nepiekla. Len ho kombinujem, raz s jahodami, inokedy s
jablkami. Vyskúšajte, určite príjemne osvieži a poteší všetkých maškrtníkov. Ak vynecháte
cukor a pridáte 1 a pol lyžičky soli môžete si upiecť výborný slaný koláč podľa vlastnej
fantázie.
16 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny, maslo a vajíčko musia mať izbovú teplotu.
- Špladovú múku môžete nahradiť hladkou pšeničnou múkou. Do múky postrúhame maslo, pridáme cukor, soľ, vajíčko a vodu. Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na hodinu do chladničky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred, ale potom musíte rátať minimálne s hodinou, pokým sa cesto bude dať rozvaľkať a spracovávať.
- Po hodine cesto rozvaľkáme na približne 0,5 cm plát. Hrúbku prispôsobte svojej chuti, len pozor, aby nebolo veľmi tenké, lebo sa bude zle krájať.
- Plnku si pripravíme z očistenej a na 1 cm pokrájanej rebarbory, hnedého cukru, škorice a hrozienok. Tento koláč je výborný aj s plnkou z natenko pokrájaných jabĺk, hrozienok a škorice. Plnku navrstvíme na koláč, pozor na šťavu, tá by koláč rozmočila.
- Koláč pečieme na 200 st. asi 35-40 minút. Dobrú chuť.