Pomarančový zákusok
Autor receptu: sichema
Tento zákusok pečieme doma už dlhé roky. Jeho príprava je jednoduchá. Cesto zvyknem
robiť ako na bábovku, prípadne piškótové.
30 min minút príprava |
45 min minút na 180 °C |
Postup
- Oddelíme žĺtky od bielkov (bielka necháme získať izbovú teplotu, aby sa ľahšie šľahali na sneh). Do žĺtkov primiešame práškový a vanillínový cukor a miešame, kým nie je cesto riedke (vyšľahať môžme mixérom). Pridáme olej a vodu. Do toho pridáme múku s kypriacim práškom a na záver pridáme vyšľahaný sneh z bielkov. Jemne zamiešame do cesta nastrúhanú pomarančovú kôru.
- Plech si vymažeme a vysypeme múkou a hotové cesto doň vlejeme. Pečieme asi pri teplote 180 °C. Rovnako ako pri bábovke, prvých pár minút neotvárame.
- Pripravíme si plnku. Maslo s cukrom zmiešame do peny.
- V troške mlieka si rozpustíme zlatý klas, ostatok dáme variť. Do mlieka pridáme šťavu a kôru z pomaranča. Keď mlieko prevrie, pridáme zlatý klas s mliekom a varíme, kým nemáme hustú kašu. Vychladnutý puding zmiešame s maslom a cukrom a túto plnku natrieme na vychladnuté cesto. Navrch môžme postrúhať čokoládku, ale my ho máme radi aj takto bez ničoho. Dobrú chuť.
P.S.: Obrázok pridám, len čo to bude možné.