Pomarančové medovníčky (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Práve sa dojedla prvá várka tohtoročných medovníkov, ktorá mala veľmi pozitívne ohlasy na výbornú chuť aj kvalitu, lebo sú mäkké hneď po upečení a aj počas ďalších dní, tak sa chystám zarobiť na druhú várku a podeliť sa s vami o vlastný recept, ktorý vznikol z viacerých osvedčených surovín a pomerov v rôznych receptoch.

80
porcií
90 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo, cukor a vajcia vymiešame, pridáme med a šťavu z pomaranča (pomaranč dobre umyjeme pod tečúcou teplou vodou a nastrúhame si kôru na jednu KL, potom prekrojíme a z polovice vytlačíme šťavu)
  2. Múku preosejeme s kakaom, sódou bikarbónou a medovníkovým korením (klinčeky, škoricu a aníz, z každého 1KL pomelieme na kavovom mlynčeku)
  3. Pridáme pomarančovú kôru a vymiešanú tekutú zmes a mlieko, vypracujeme tuhé medovníkové cesto, ak treba prilejeme aj viac mlieka,,,záleží na kvalite múky a veľkosti vajec
  4. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do sáčku a dáme na noc do chladničky
  5. Cesto vyberieme aspoň hodinu pred spracovaním z chladničky, vyvaľkáme na hrúbku 7mm až 1 cm a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne vianočné motívy, ukladáme na plech s papierom na pečenie do niektorých pridám kúsok vlašského orecha
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre 5 až 10 minút, netreba viac aby sa nevysušili. Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú pekné lesklé.
  7. Z druhej polovice pomaranča vytlačíme šťavu, prelejeme cez sitko, aby v šťave neostali zvyšky pomaranča, pridáme cukor a vymiešame na hladkú hmotu
  8. Medovníčky vrchnou stranou ponárame do cukrovej polevy a necháme vyschnúť, alebo špáradlom nanášame na medovník rôzne čiary, bodky, podľa fantázie
  9. Niektoré zdobím farbami v tubičkách od Dr.Oetkera Prajem ŠŤASTNÉ A VESELÉ VIANOCE :-)