Hríbová polievka
Polievka šampiňónová s červenou kapustou (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Túto polievku mám veľmi rád a je bez massa, ako by povedal jeden príbuzný.
8-10 porcií |
20 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Kapustu pokrájam na krátke tenšie slíže.
- Pripravím si suroviny plus zemiaky s cesnakom.
- Koreňovú zeleninu a zemiaky krájam na 1 cm kocky. Pór na drobno. Cesnak posekám na malé kúsky.
- Šampiňóny asi 200 g na plátky. Keď mám všetko pokrájané, dám do 4-litrového hrnca olej a maslo zohriať. Na to dám podusiť pór, cesnak, kapustu a koreňovú zeleninu. Tak na 10 minút. Počas dusenia pridám za 1 KL drvenej rasce a trochu čerstvo zomleté korenie štyroch farieb plus osolím. Tak pred koncom dusenia posypem to múkou a poriadne premiešam chvíľu. Všetko to potom zalejem studenou vodou. Toľko, aby mi tam ešte potom vošli zemiaky a šampiňóny. Varím, pokiaľ kapusta nie je mäkká. Potom až pridám zemiaky a šampiňóny, to tiež uvarím do mäkká. Pripadne ešte dosolím. Cele mi to trvalo aj s dusením hodinu.
- Počas varenia si očistím ostatné šampiňóny. Pri stopke vyrežem tu sukničku, aby mi tam vznikol taký jarok.
- Do toho jarku všetky hríby osolím a prstami nasypem drvenú rascu po troche.
- Zapnem rúru n a 200 °C a šampiňóny naukladám stopkou hore na mriežku. Pečieme 10 minút. Môžme dať aj na plech no potom to pečieme o nejakých 5 minút dlhšie. Tak tiež počítame, že sa tam spraví voda a nech nám netečie do rúry.
- Takto upečené šampiňóny sú ohromná chuťovka, dajú sa jesť aj samotné. No ja som ich pripravil do polievky.
- Mám všetko hotové môžem servírovať. Naložím polievku a na vrch pár pečených šampiňónov. Skúste je to ohromné. Želám dobrú chuť.