Medový závin

Plnený točený medovník

Autor receptu: siuuu

Toto je u nás TOP medzi medovými koláčikmi - klasické medovníčky už roky nerobím, tento závin vydrží celé sviatky a v mrazničke v pohode aj do Veľkej noci a po rozmrazení je ako čerstvý.

20 minút
príprava
30-35 minút
na 170 - 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto vypracujeme cesto - ručne, alebo ak máte šikovný robot, urobí to za vás (použite hák na kysnuté cesto). Cesto zabalíme do fólie a dáme na noc alebo aspoň 3-4 hodiny do chladničky. Rozpis je na dva menšie záviny.
  2. Na druhý deň (po 3-4 hodinách) cesto vyberieme a rozdelíme na 2 časti, prípadne môžete urobiť jeden mega medovník. Každú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, na hrúbku cca 3-5 mm.
  3. Cesto potrieme slivkovým lekvárom (šetriť nemusíte, lekvár dodá skvelú chuť), posypeme nasekanými orieškami, pokrájaným sušeným ovocím, kandizovanou kôrou, posekanou čokoládou (podľa chuti) a zavinieme ako závin (najskôr zahneme dovnútra bočné kratšie strany).
  4. Preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie (necháme dostatočný priestor medzi jednotlivými kusmi, pri pečení ešte narastú), potrieme vajíčkom, ktoré sme zmiešali s mliekom a cukrom a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme cca 30-35 minút, v polovici pečenia pekáč otočíme a teplotu znížime na 160 °C a dopečieme.
  5. Po upečení znovu ešte horúci medovník potrieme vajíčkom. Necháme vychladnúť, skladujeme v alobale.