Plnená cukrovo-škoricová rolka (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept na tieto chutné rolky som objavila na jednom maďarskom blogu a mohla som ich upiecť vďaka kolegyni Jutke, ktorá bola taká milá a recept mi preložila.

12
porcií

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor a rozdrobené droždie. Nalejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
  2. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny (mlieko pridávame postupne podľa hustoty cesta) a najskôr vareškou a neskôr rukou vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Čím viacej cesto dobre premiesime, tým neskôr budú rolky chutnejšie.
  3. Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 50 minút. Počas kysnutia ho nesmieme zabudnúť ešte cca dva krát premiesiť - čím ho prevzdušníme. Mne takto krásne nakyslo.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu
  5. Potom každú polovicu rozdelíme na šesť častí
  6. Jednotlivé kúsky vyvaľkáme do obdĺžnika
  7. Na jednej strane obdĺžnika vykrojíme prúžky, ja som si pomohla týmto radielkom
  8. Pridáme plnku, tú pripravíme presne podľa návodu na obale pudingu
  9. Takýto puding som použila
  10. Z ľava aj sprava zahneme okraj cesta
  11. Cesto preložíme cez plnku a dobre pritlačíme
  12. A zrolujeme
  13. Rolovanie dokončíme
  14. Rolky postupne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte cca 45 minút v teple odpočívať
  15. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 C - cca 15-20 minút
  16. Medzitým ako sa rolky pečú si pripravíme posyp - zmiešaním cukru a škorice
  17. Ihneď po vybratí roliek z rúry ich potrieme rozpusteným maslom
  18. A vyváľame ich v posype, necháme vychladnúť na mriežke.