Pletený bič (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Moja drahá stará mama robievala v detstve pre mňa tento koláč a nie je to nič iné ako
kysnutý kakaový koláč spletený do tvaru biča alebo plnená kakaová vianočka.
Tento recept venujem pamiatke mojej drahej starej mamy k jej 110.-tym narodeninám:-)
S veľkou láskou na ňu spomínam.
90 minút príprava |
30 minút na 200 horný a dolný oh °C |
Postup
- Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, práškový cukor, ...
- ...do priehlbinky v múke som nadrobila droždie na cukor,...
- ...zaliala vlažným mliekom a nechala som vykysnúť kvások asi 15 minút.
- Zatiaľ som nachystala do misky práškový cukor,...
- ...pridala som práškové kakao...
- ...a vanilkový cukor.
- Ked kvások vykysol, priliala som olej a...
- ...rukami som dôkladne vypracovala hladké pružné polomäké cesto, kým sa nezačali tvoriť na povrchu pľuzgieriky.
- Bez dalšieho kysnutia som z cesta vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 6 rovnakých častí,....
- ...tie som vytvarovala na bochníčky, prikryla som ich čistou utierkou a nechala na teple 30 minút vykysnúť.
- Zatiaľ som pridala ku zmesi na krém plátky zmäknutého čerstvého masla...
- ...a pomocou vidličky som ho spracovala na kakaový krém.
- Zatiaľ už som mala bochníčky cesta vykysnuté a mohla som pokračovať v práci.
- Každý bochníček som rozvaľkala na jemne pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika asi veľkosti 40x20 cm,...
- ...natrela som kakaovým krémom tak, že po obvode som nechala asi 2 cm široký voľný okraj...
- ...všetky som stočila do závinu, oba konce som jemne stlačila, aby náplň nevytiekla.
- Na hornom konci som spojila tri záviny stlačením na seba, zasunutím spoja na spodok....
- ..a splietla som ich do vianočky, ako moja drahá stará mama hovorievala: "dievčatko moje, spletieš ako bič" :-) preto ten názov Pletený bič, tak ho volala :-)))
- Pletené biče som dala na plech vystlaný pečiacim papierom, prikryla čistou utierkou, nechala som koláče podkysnúť 30 minút, potom som ich 2x potrela rozšľahaným vajcom...
- ..piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov na funkcii dolný a horný ohrev 30 minút.
Vybrala som ich a nechala na mriežke vychladnúť.
- Servírovala som na podnose k poobedňajšej kávičke a spomínala som s láskou na starú mamu. Pletený bič nie je vôbec presladený, kto chce, môže ešte posypať práškovým cukrom.
- Pohľad zblízka: koláč nadýchaný, s početnými okami, cesto má ľahučké ako páperie vdaka použitiu masla a oleja a veľmi chutný, vhodný aj ako pohostenie k čaju alebo ku káve či k mlieku na raňajky alebo ako samostatné sladké hlavné jedlo ako II. chod pre deti i dospelých.