Pistáciové rožky z Talianska (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tieto rožky urobili na mňa obrovský dojem a skôr som vychutnávala ich krehkosť a ľahkosť a ani som netušila že nie všetko, čo sa zdá byť jednoduché je aj také ľahké..videla som ako ich kamoška robila, vykrajovala a myslela som , že to zvládnem ľavou zadnou..možno keď ich budem piecť po druhý krát sa nad tým iba pousmejem..dnes iba viem, že sú fantastické..recept je z Talianska..

10
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé som si pripravila pistácie..ja som ich nožom pokrájala na drobné kúsočky..
  2. Na pracovnú dosku som si preosiala múku, pridala štipku soli, práškový cukor, žĺtky, maslo..vajcia som rozdelila, do cesta idú iba žltky a bielka som si pripravila do miešacej misy, lebo ich treba vymiešať na tvrdý sneh..
  3. droždie som rozmrvila v miske, pridala som iba toľko vlažného mlieka, aby sa droždie roztopilo..je ho treba menej ako pol deci..toto je dôležité..a potom druhá dôležitá vec, netreba ho nechať nakysnúť..celé množstvo som naraz pridala do cesta a cesto som poriadne vypracovala na doske..
  4. vypracované cesto som uložila na tanier a vložila do chladničky..čas nie je ohraničený..do vtedy je cesto v chladničke, kým si pripravím bielkovú penu nad parou..
  5. k bielkam som pridala štipku soli a vyšľahala tuhý sneh s pridávaním práškového cukru..sneh som preložila do hrnca a nad porou som šľahala, pokiaľ mi bielok nezhustol tak, že netiekol..nechala som ho vychladiť.../počas miešania sa troška ohreje/
  6. cesto som vybrala z chladničky, rozdelila som ho na 3 časti..rozvaľkala na obdĺžnik a potrela som ho bielkovou penou..
  7. posypala pistáciami..
  8. a zrolovala...
  9. na bočnej hrane..teda nie od predu, ale z boku som vykrajovala rožky...raz z jednej strany, potom z opačnej..priznám sa, toto m i robilo vrásky, lebo som nenašla gríf, ako si to uľahčiť a urobiť aj pekne..vlastne okrasné na rožkoch je to, keď sa rožok otočí a vyzerá, ako pootvorené ústa, z ktorých sa na vás usmievajú orechy v bielkovej pene..
  10. ukladala som ich na papierom vystlaný plech, potrela vajcom..no a kysnutie vlastne prebieha vtedy, keď sa čaká na vyhriatie trúby...lebo ju treba predhriať na 180 st. až vtedy, keď sú všetky rožky vykrojené a potreté žltkom..
  11. rožky sa piekli 15 min..upečené treba posypať mletým vanilkovým cukrom..bola som sklamaná, keď sa upiekli, nevyzerali vábne,,,ale posypané cukrom vyzerajú pekne a chutia báječne..po 2 hodinách po upečení boli moje obavy preč...sú úžasne krehké a veľmi chutné..
  12. prajem vám dobrú chuť..
  13. vykrojené rožky..