Piškóty

Piškóty (fotorecept)

Autor receptu: janger

Viem, ze su dostat v obchode a ani vela nestoja. Ak by ste niekedy chceli domace, tak vam ponukam recept. Ja som ich piekla uz parkrat. V krabicke vydrzia dost dlho. Naposledy som par kuskov naschval nechala par tyzdnov a boli stale dobre. Su o nieco jemnejsie, ako kupovane.

46 ks
porcií

Postup

  1. Ruru dame vyhriat na 180 stupnov (horny, dolny ohrev).
  2. Bielky s pridanim stipky soli slahame do tuha, postupne pridavame 50 g cukru.
  3. Zltky vymiesame s 40 g cukru. Staci len metlickou.
  4. Zltky jemne primiesame do vyslahaneho snehu.
  5. Pridame preosiatu muku s maizenou. Moze byt aj ina skrobova mucka. Myslim, ze aj Zlaty klas by vyhovoval. Ak by sa vam to zdalo moc riedke (zalezi od velkosti vajec), tak pridajte este trosku maizeny. Ak by bolo cesto roztekave, tak budete mat roztecene, moc ploske piskoty.
  6. Toto cesto dame do cukrarskeho vrecka so spickou. Ja som pouzila spicku s otvorom 13 mm. Ak nemate spicku, tak odstrihnite z vrecka tak, aby ste mali otvor nieco vyse centimetra.
  7. Na plech, s papierom na pecenie, nastriekame pasiky dlhe asi 8 cm. Treba trosku dalej od seba, lebo piskoty v rure este trochu narastu. Potom ich posypeme jemnym krystalovym cukrom. Niektori posypaju aj praskovym. To ale nemam vyskusane. Dame piect do stredu rury na 14-15 minut. Podla farby. Vyberieme, piskoty budu este dost makke. Nechame vychladnut.
  8. Nezmesti sa to na jeden pekac. Ked sa bude piect prva polovica, tak nestriekajte hned piskoty na dalsi plech. Radsej az tesne predtym, ako pojdu do rury. Lebo by sa mohli roztiect.
  9. Upecene.
  10. Ak chcete piskoty chrumkavejsie, tak ich po vychladnuti prelozte na rost, bez papiera na pecenie. Dajte ich na 4 minuty do rury (175 stupnov). Potom nechajte vychladnut. Mozete sa ponuknut...
  11. Co nam zostane, uzavrieme do dozy.
  12. Inspiraciou mi bola kniha Koekje (Holtkamp - Raat). Upiekla som 46 ks.