Roláda
Piškótová roláda
Autor receptu: remy
Jednoduchá, chutná roláda ako dezert k raňajkám, alebo len tak ku kávičke.
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtky vymiešame s cukrom, 2 PL vody, citrónovou kôrou a pol balíčka vanilkového cukru.
Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
- Do vymiešaných žĺtkov postupne pridávame preosiatu múku a vyšľahaný sneh. Sneh jemne zapracujeme a primiešame do cesta. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 15-20 minút cca na 180 °C.
- Upečené cesto položíme aj s papierom na pečenie na vlhkú utierku. Chviľku necháme na utierke, cesto zľahla povolíme od papiera a zagúlame do rolády aj s papierom. Cesto odrolujeme späť a natrieme lekvárom podľa chuti. Ja som použil domáci malinový s kúskami jahôd. Cesto s lekvárom zrolujeme na roládu (už bez papiera). Posypeme vanilkovým cukrom a potom cez sitko práškovým cukrom.
- Roládu necháme odstáť aspoň pol hodinku, aby sa lekvár nasiakol do cesta. U nás to nestíha, na tácke nezostáva ani len ten práškový cukor.