Roláda

Piškótová roláda

Autor receptu: remy

Jednoduchá, chutná roláda ako dezert k raňajkám, alebo len tak ku kávičke.

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s cukrom, 2 PL vody, citrónovou kôrou a pol balíčka vanilkového cukru. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
  2. Do vymiešaných žĺtkov postupne pridávame preosiatu múku a vyšľahaný sneh. Sneh jemne zapracujeme a primiešame do cesta. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 15-20 minút cca na 180 °C.
  3. Upečené cesto položíme aj s papierom na pečenie na vlhkú utierku. Chviľku necháme na utierke, cesto zľahla povolíme od papiera a zagúlame do rolády aj s papierom. Cesto odrolujeme späť a natrieme lekvárom podľa chuti. Ja som použil domáci malinový s kúskami jahôd. Cesto s lekvárom zrolujeme na roládu (už bez papiera). Posypeme vanilkovým cukrom a potom cez sitko práškovým cukrom.
  4. Roládu necháme odstáť aspoň pol hodinku, aby sa lekvár nasiakol do cesta. U nás to nestíha, na tácke nezostáva ani len ten práškový cukor.