Pirohy - celozrnné ( fotorecept )
Autor receptu: mariaklara
Tento recept je môj, pôvodný mi dala suseda z časopisu Život, no a ja som si urobila zdravšiu verziu. Keďže chutili aj môjmu manželovi, bola som spokojná. Recept budem určite robiť častejšie.
30 - 32ks porcií |
10-15 minút príprava |
2 - 3 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si:
- Rožky pokrájame na kocky. Pridáme štipku soli.
- Na rožky nalejeme sójové mlieko ( alebo si s vodou rozriedime suché sójové mlieko ).
- Mlieko nalejeme opatrne, aby sa rožky veľmi nerozmočil. Necháme 10 - 15 min. odpočinúť.
- Postupne pridávame špaldovú múku a premiešame.
- Na pomúčenej doske vygúlame cesto hrubé asi 3 - 5 mm.
- Vykrajovadlom na pirohy vykrajujeme cesto, plníme slivkovým lekvárom.
- Cesto preložíme na polovicu, položíme do formičky, zatlačíme kraje. Zvyšné cesto odkrojíme a ešte znovu spracujeme.
- Pirôžky poprekladáme na pomúčenú tácku. Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu.
- No a hotové pirôžky všetky naraz vysypeme do vriacej vody. Necháme ich len 2 - 3 minúty zovrieť, aby vyplávali na povrch.
- Potom ich vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a jemne pomastíme, aby sa nezlepili.
- Rozpustíme si maslo a opatrne opražíme strúhanku.
- Môžeme ich podávať tiež s makom a trstinovým cukrom, mak alebo strúhanku ešte polejeme rozpusteným maslom. DOBRÚ CHUŤ !