Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Táto pestrá pohanková polievka zasýti, zahreje, vzpruží, dodá energiu a vitamíny, je veľmi chutná a najmä zdravá.

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 80 - 90 °C

Postup

  1. Odmerala som potrebné množstvo pohanky, premyla som ju vo vlažnej vode a nechala som ju dobre odkvapkať z vody na site.
  2. Očistila som koreňovú zeleninu, zemiaky a...
  3. ...pokrájala som ich na kocky a kolieska.
  4. Pohanku som najprv za stáleho miešania na sucho opražila, len niekoľko minút, kým sa rozvoňala,...
  5. ...potom som pridala olivový olej,...
  6. ...pokrájanú zeleninu, ktorú som za stáleho miešania nechala skaramelizovať...
  7. ...pridala som cibuľu a cesnak pokrájaný na plátky, krátko všetko spolu orestovala, nechala som cesnak pekne rozvoňať aj s čerstvo mletým čiernym korením,...
  8. ...priliala som 1500 ml studenej vody, premiešala, pomaly som priviedla celé do varu,....
  9. ....pridala som soľ a tymián,...
  10. ..varila som na strednom plameni, kým nezmäkla pohanka a zelenina - u mňa 30 minút.
  11. Horúcu polievku som rozdelila na taniere, pridala som posekané čerstvé zelené vňate a na každý tanier som rozdelila surovú kyslú kapustu.
  12. záber zblízka: Polievka je veľmi chutná a najmä zdravá, ľahko stráviteľná, s množstvom zeleniny a s príjemne chrumkavou surovou kapustou, ktorá ju svojou chuťou výborne osvieži, pohanka je starobylá výživná rastlina, je to obilnina pochádzajúca zo strednej Ázie, ktorá obsahuje veľa vlákniny, vysokohodnotné ľahko stráviteľné bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, tokoferol a cholín cenné vitamíny, minerály a najmä flavonoidné antioxidanty - rutin, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a rozširuje cievy, obsahuje látky veľmi prospešné pre zdravie, neobsahuje lepok, je veľmi vhodná pre coelatikov a iné diéty i zdravých. Dnes táto rastlina prežíva svoje opodstatnené boom.