Perníkový koláč
Perníkový koláč s jablkami a orechmi (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jablká, orechy, k tomu čokoládová poleva s kyslou
smotanou dodáva koláčiku výbornú chuť.* Aktuálny na tento
čas, skúste upiecť, nemusí sa báť ani začiatočník.
40 porcií |
30-40 minút príprava |
30-35 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na koláč.
- Jablká umyjeme osušíme a nastrúhame na strúhadle. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, kypriaci prášok do perníka, kakao, mletú škoricu, sódu bikarbónu a všetko premiešame. Pridáme nasekané orechy, nastrúhané jablká, hrozienka zbytok surovín.
- Mixérom alebo varechou dobre premiešame. Plech 30x40 cm vymastíme maslom, vysypeme múkou nalejeme pripravené cesto.
- Rúru predhrejeme 180 stupňov pečieme 30-35 minút.
- Upečený korpus necháme vychladnúť, potom potrieme džemom. Čokoládu polámanú na menšie kúsky dáme do misy rozpustíme vodnom kúpeli. Stiahneme z plameňa, po lyžiciach pridáme kyslú smotanu, dobre premiešame a polejeme po celom korpuse. Koláč dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na kocky, rezy, ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.