Perníkový koláč s čokoládou a orechami
Autor receptu: miika
tento koláč robila už moja mamina a môj manžel mu hovorí "vôňa domova", takže ho pečieme často - ja som ho pozmenila len v tom smere, že som 500g múky rozdelila na bielu a celozrnnú múku a dlhoročným skúšaním je pomer 3:2 najlepší.
10 porcií |
10 minút príprava |
35 minút na 160 °C |
Postup
- Najprv zmiešame sypké suroviny - 300g bielej a 200g celozrnnej múky, 1 prášok do perníku a 225g práškového cukru. Ak nemáte celozrnnú múku, môže byť len biela múka.
- V samostatnom pohári alebo miske zohrejeme 250ml mlieka (napr. v mikrovlnke 1min. na 1000W), dáme doň roztopiť na kúsky nakrájané maslo (40g) a polievkovú lyžicu medu.
Rúru si dáme vyhriať na 160 stupňov.
- Tekuté prísady vlejeme do sypkých a pridáme 1 vajce. Vymiešame na husté cesto, ktoré vylejeme na namastený plech (ja dávam olej). Cesto vyhladíme do rovnej plochy.
- Čokoládu na varenie (1 tabuľku 100g) narežeme nožom na menšie kúsky a tieto vtláčame do cesta. Medzi čokoládu vtlačíme do cesta vlašské orechy alebo lieskovce. Koláč sa nafúkne, čokoláda vpadne dovnútra a nerozpustí sa. Je dobré rozložiť kúsky čokolády tak, aby každý kúsok mal aj čokoládu.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov, 35 minút.
- tip na inú formu pečenia: moja mamina tento perník celé roky piekla v dvoch formách na srnčí chrbát - s tým že už priamo do cesta zamiešala kúsky čokolády, vlašské a lieskové orechy a tak to vyliala do foriem. Potom sa to krájalo na také cca 2cm široké kúsky a bolo to o náhode kto mal čo v tom svojom kúsku... Ja som to zmenila na koláč na plechu, mne sa páči že každý má ten svoj kúsok čokolády, ktorý je v koláčiku veľmi chutný :o)