Slivkový lekvár
Pečený slivkový lekvár z rúry
Autor receptu: redakcia
15 (+ odstátie) minút príprava |
60 minút na 230/120 °C |
Postup- Odkôstkované rozpolené slivky zmiešame s octom a s cukrom a necháme uzavreté 3 dni
v chladnejšej miestnosti postáť. Môžeme ich aj trochu pomixovať, ale v minulosti sa nechávali vcelku.
- Odstáte slivky vložíme do hlbokého plechu
a v rúre vyhriatej na
230 °C pečieme 30 minút.
- Potom teplotu znížime na 120 °C a dopekáme, kým nie je lekvár dostatočne hustý a tmavý. Priebežne ho kontrolujeme
a miešame, aby sa neprichytil na plech.
- Keď sa nám hustota pozdáva (môžeme dať trochu lekváru na tanierik a dať ho schladiť, ak pekne zhustne, je hotový), plech s lekvárom vyberieme
z rúry a naplníme do vysterilizovaných pohárov. Uzavrieme a položíme ich hore dnom. Tak ich necháme do vychladnutia.
|