Pečený pstruh s tymianom a zemiakovými lupienkami (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Dnes sme celý deň trávili v záhrade a "tvrdo" pracovali, takže namiesto obeda máme večeru. No stála za to. Za hodinu máte skvelé, chutné a ľahké jedlo. Tanier je síce preplnený, ale to spôsobil ten chýbajúci obed.... :-)

2
porcie
40 minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme pstruhy. Ja som mala vypitvané a očistené. Pstruhy umyjeme a osušíme. V mažiari vymiesime lyžičku morskej soli, tymian a čierne korenie, olivový olej. Zmesou vytrieme vnútro a kožu pstruha. Citrón prepolíme a konce zrežeme. Do zárezov v citrónoch pridáme bobkový list.
  2. Takto pripraveného pstruha pečieme v rúre asi 15 minút. Mäso sa musí oddeľovať od kostí. Zemiaky nakrájame na tenké kolieska, dáme v jednej vrstve na pekáč. Povrch potrieme olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
  3. Do rúry dáme na horný rošt pstruhov a na spodný zemiaky. Pečieme približne 15 minút, ale dĺžka pečenia závisí od hrúbky zemiakov. Počas pečenia pripravíme šalát. Ja som mala miešané rôzne druhy, no bude chutný aj s čistou rukolou. Do 6 lyžíc olivového oleja pridáme 1 lyžicu horčice, 1 lyžicu vinného octu, 1 lyžičku citrónovej šťavy, štvrť lyžičky prírodného cukru, soli, čierneho korenia. Vyšľaháme. Dresing pridáme k šalátu tesne pred podávaním. Šalát po čase vädne, takže ho musíte pripravovať vždy čerstvý.
  4. ...a zapíjajte dobre vyhladeným bielym vínom. Dobrú chuť :-)