Pečeňová paštéta z morčacej pečene s citrónom a klinčekmi (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Recept pochádza z kuchárskej knihy Špeciality zo zabíjačiek od Júlie Frank, ide o paštétu z
varenej morčacej pečene s klinčekmi, ochutenej citrónovou šťavou a postrúhanou
citrónovou kôrou, má inú chuť, ako pečeňové paštéty obvykle, ale vynikajúcu, výborne sa
hodí ako slávnostné predjedlo, tiež na jednohubky, ako slané chuťovky, na plnenie zeleniny,
syrov a vajec na tvrdo, na obložené misy alebo sa jednoducho natiera na chlieb a pečivo,
ako ostatné pečeňové paštéty.
1 dávka porcia |
10 minút príprava |
10 minút na 100 °C |
Postup
- Umytú morčaciu pečeň som zaliala len takým množstvom studenej neosolenej vody, aby pečeň práve pokryla, pridala som klinčeky a varila len asi 10 minút, aby nestvrdla a vnútro pečene zostalo mierne ružové.
- Uvarenú pečeň som scedila z vody, nechala som ju úplne vychladnúť a klinčeky som potom vyhodila, už nie sú dalej potrebné, ale pečeň perfektne ochutia.
- Uvarenú a vychladnutú pečeň som pokrájala na menšie kúsky, ktoré som dala do cuttera,...
- ...pridala som postrúhanú citrónovú kôru a citrónovú šťavu z polovice citróna,...
- ..soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...
- ..jedno na tvrdo uvarené a pokrájané vajce, všetko som spolu rozcutterovala do požadovanej konzistencie hladkej paštéty,...
- ..pridala som zmäknuté maslo a znovu poriadne rozcutterovala, čím sa paštéta prešľahá, zjemní a bude dobre roztierateľná.
- Podávala som ako slávnostné predjedlo na malých krajcoch čerstvo upečeného pečiva s malými kúskami citróna a lkístkami čerstvej šalvie, táto pečeňová paštéta má výrazne pečeňovú chuť, zjemnenú maslom a je krásne voňavá po klinčekoch, citrónovej šťave a citrónovej kôre, jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, má proti iným pečeňovým paštétam málo ingrediencií, líši sa od nich varením, nepečie sa a má vynikajúcu chuť. Vrelo odporúčam vyskúšať tento iný spôsob prípravy tejto jemnej a voňavej pečeňovej paštéty, určite si výborne pochutnáte, skúste radšej hned dvojnásobnú dávku, lebo rýchlo sa míňa.:-)