Pečené plnené žemle

Autor receptu: dvorka

Včera som robila langoše a ostalo mi cesto. Chcela som vyskúšať niečo nové a celkom sa podarilo. Naplnila som dve placky, zavrela, dala piecť na panvicu a mám rýchly obed. Pravdaže sa takéto žemle dajú robiť aj z klasického kysnutého cesta a piecť v rúre, ale to urobím na budúce.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín si bežným spôsobom urobím hladké cesto, nechám vykysnúť, langošové sa odloží do chladu na 30 minút. Bežné kysnuté kysne v kuchyni alebo ako moja mamka robila, dávala cesto vo veľkej mise kysnúť prikryté do postele. Z cesta som si spravila malé guľky ja tak 50 gramové.
  2. Guľku som oprášila v múke, vyvaľkala na kolieso a potrela s jogurtom rozmiešaným s cesnakom a soľou.
  3. Na plátok šunky som položila plátok syra, znova šunku a vykrojila koliesko. Túto trojkombináciu som položila na natreté koliesko.
  4. Zakryla som druhým kolieskom cesta a vidličkou najskôr z jednej strany potom po obrátení z druhej som budúcu žemľu spojila.
  5. Nakoľko som chcela vyskúšať pečenie na panvici (ja mám panvicu na posúchy) dala som postupne piecť na rozohriatu panvicu najskôr jednu žemľu, zakryla som pokličkou a robila som ďalšie žemle. Piekla som na najmenšom plameni 10 minút, žemľu som otočila, pridala druhú a piekla zas 10 minút. Pravdaže sa žemle môžu piecť aj v rúre, no to som si nechala na budúce.
  6. A tu je výsledok. Mne sa prepieklo aj vnútro cesta ktoré celkom pekne pod pokličkou narástlo a upieklo sa do chrumkava.