Pečené plnené broskyne (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Ďalší variabilný ovocný dezert na sklonku leta.
2-3 porcie |
15 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Zo zavárania mi ostali tri broskyne, chuťovo nie sú sladučké (inak by samozrejme neostali), tak čo s nimi? Pri hľadaní iných receptov nájdem aj také, ktoré pomôžu práve v takýchto chvíľach. Tak to bolo aj s pečenými broskyňami.
Plnka je veľmi variabilná, spomínali tam podrvené keksíky (mimochodom výborne nasajú vlhkosť z broskýň) premiešané so sušeným ovocím, posekané orechy, mandle, pistácie, kúsky iného ovocia a podobne.
Mne napadlo plniť ich bielkovým snehom s orechami. Úplne postačilo jedno vaječné bielko, to som so štipkou soli šľahala do polotuha, pridala som cukor a došľahala do pevného snehu. Orechy som nemlela, len nahrubo posekala, pridala som aj trochu jemných ovsených vločiek a máličko kandizovaného ovocia.
Prepolené a kôstky zbavené broskyne som poliala citrónovou šťavou. Ak má niekto chuť, môže si ich poliať trebárs aj rumom:-) Po upečení bolo pod snehom dosť šťavy, takže inokedy pri takejto plnke skôr posypem broskyne strúhankou z piškót alebo sušienok, aby nasali vlhkosť.
- Nasledovala plnka: bielko som so štipkou soli šľahala do polotuha, pridala som cukor a došľahala napevno. pridala som posekané orechy, jemné vločky a kandizované ovocie, ktoré mimochodom veľmi príjemne dotvorilo výslednú chuť.
- Lyžičkou som ju vrchovato naládovala do broskyňových jamiek, nerobte jej veľa, aby sa pomestila
- ...a ešte som vrch posypala mandľovými lupienkami
- broskynky sa piekli v rúre predom vyhriatej na 180°C 15 minút. Ak to plnka dovolí, môžete ich tam nechať aj o niečo dlhšie. Hneď ako som ich vybrala, pomyslela som si na tvarohovú plnku, určite ju musím vyskúšať, bude to náramne chutné, viem:-)