Pečené plnené broskyne (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Ďalší variabilný ovocný dezert na sklonku leta.

2-3
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zo zavárania mi ostali tri broskyne, chuťovo nie sú sladučké (inak by samozrejme neostali), tak čo s nimi? Pri hľadaní iných receptov nájdem aj také, ktoré pomôžu práve v takýchto chvíľach. Tak to bolo aj s pečenými broskyňami. Plnka je veľmi variabilná, spomínali tam podrvené keksíky (mimochodom výborne nasajú vlhkosť z broskýň) premiešané so sušeným ovocím, posekané orechy, mandle, pistácie, kúsky iného ovocia a podobne. Mne napadlo plniť ich bielkovým snehom s orechami. Úplne postačilo jedno vaječné bielko, to som so štipkou soli šľahala do polotuha, pridala som cukor a došľahala do pevného snehu. Orechy som nemlela, len nahrubo posekala, pridala som aj trochu jemných ovsených vločiek a máličko kandizovaného ovocia. Prepolené a kôstky zbavené broskyne som poliala citrónovou šťavou. Ak má niekto chuť, môže si ich poliať trebárs aj rumom:-) Po upečení bolo pod snehom dosť šťavy, takže inokedy pri takejto plnke skôr posypem broskyne strúhankou z piškót alebo sušienok, aby nasali vlhkosť.
  2. Nasledovala plnka: bielko som so štipkou soli šľahala do polotuha, pridala som cukor a došľahala napevno. pridala som posekané orechy, jemné vločky a kandizované ovocie, ktoré mimochodom veľmi príjemne dotvorilo výslednú chuť.
  3. Lyžičkou som ju vrchovato naládovala do broskyňových jamiek, nerobte jej veľa, aby sa pomestila
  4. ...a ešte som vrch posypala mandľovými lupienkami
  5. broskynky sa piekli v rúre predom vyhriatej na 180°C 15 minút. Ak to plnka dovolí, môžete ich tam nechať aj o niečo dlhšie. Hneď ako som ich vybrala, pomyslela som si na tvarohovú plnku, určite ju musím vyskúšať, bude to náramne chutné, viem:-)