Pečené kurča s teplým zeleninovým šalátom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dlhé desaťročia som bol presvedčený, že najjednoduchšie sa kurča upečie v papierovom sáčku. Omyl, je tu ešte jeden jednoduchší receptík! "Odkukal" som ho od vynikajúcej kuchárky, známej pod prezývkou = Kontesa =, v nedeľu upiekol a dnes si ho dovoľujem ponúknuť Vareche. No a keďže je leto, naše krajšie polovičky sa rady promenádujú v bikinkách, papkať je potrebné s mierou, tak pripájam aj ľahkú prílohu.

4
porcie
210´ minút
príprava
90´ minút
na 190/230 °C

Postup

  1. 2 ÷ 3 hodiny pred pečením, kurča umyjeme v studenej vode, dočistíme a vyrežeme pachové žľazy z trtáča, ja odrezujem aj letky z krídiel (skladujem v mraziaku a neskôr prikladám k vareniu hovädzej polievky); do pracovnej misy nalejeme 2 l studenej vody a rozmiešame v nej po 5 ÷ 6 PL soli a kryštálového cukru; vložíme kurča a celú zostavu uložíme "bumbať" do chladničky; ak kurča nie je ponorené celé, po každej pol hodinke ho v mise otočíme. Nabudúce dám kurča cez noc do chladničky - o výsledku pokusu Vás budem informovať.
  2. po uplynutí času, misu vyberieme z chladničky, vodu vylejeme, kurča dôkladne osušíme utierkou alebo veľkými papierovými obrúskami, pomocou dlane (nechtami hore) uvoľníme všetku kožu, ktorú potom špičkou ostrého noža 17÷26 krát poprepichujeme, (hlavne tam, kde je pod kožou tuk) a zviažeme nohy; kurča uložíme prsiami dole na rošt umiestnený v pekáči a vložíme do rúry vyhriatej na 190 ˚C (375 ˚F) a pečieme ho 30´; potom ho otočíme na chrbát, teplotu zvýšime na 230 ˚C (450 ˚F) a pokračujeme v pečení ešte ďalších 45´÷ 50´.
  3. využijeme čas, než "ftáčiatko v broderňi zmaturuje" a pripravíme zeleninový šalát ako prílohu, ale tentoraz na teplo. Na panvicu (wok tyš ňe plani) nalejeme 1 (2) PL olivového oleje a na hranolčeky pokrájanú mäsitú údenú slaninku (oravskú, anglickú, alebo vlastnú) a chvíľočku ich necháme navzájom si vymieňať hormóny. Ja som mal nádherný údený bôčik, tak som ho tentoraz s veľkým úspechom použil. Keď je už slaninka trošku vypražená postupne pridávame mrazený hrášok - oMČKujeme, osolíme a premiešame - fazuľu (ja som mal konzervu FAVA, ale teraz už doma dozrieva fazuľa na sušenie, ktorú v jej čerstvom mäkkom stave vrelo odporúčam použiť do tejto prílohy; v tom prípade je potrebné ju 15´÷ 20´"predvariť") a špargľu, pokrájanú na 70 mm kúsočky a 5´÷ 6´ obvarenú v slanej vode; podlejeme vývarom, premiešame a pridáme "fest" zväzok čerstvo posekanej petržlenovej vňate a po 6 ÷ 8 lístočkov pokrájanej bazaličky a šalvie (kto má po ruke zelerovú a ligurčekovú vňať, nech neváha a "švacne" ich hneď tam); premiešame, dochutíme, odstavíme a podávame teplé s naporcovanou kurčacou pečienkou.
  4. po upečení vyberieme pekáč, uložíme na drevenú podložku (denko) a necháme "zlatistohnedučké kurátenko" 15´÷ 20´oddýchnuť; tááák a až teraz môžeme porcovať, koštovať a "chrochtať" si na kuracej pečienke s vynikajúcou chuťou a chrumkavou kožičkou.