Pečené kuracie prsia na masle, údenej slanine, zázvore, citróne a mede (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Toto jedlo je ideálne na nedeľu, ked sa mi nechce stáť pri sporáku, príprava jednoduchá,
rýchla, výsledok veľmi chutný.
4 porcie |
10 minút príprava |
10+10 minút na 180/210 °C |
Postup
- Očistila som zázvor, a polovicu citróna som pokrájala na kolieska.
- Pokrájala som cibuľu na kocky a domácu údenú slaninu na prúžky.
- Vytlačila som šťavu z druhej polovice citróna, je jej tam viac, použila som inde.
- Na dno pekáčika som dala maslo.
- Umyla som kuracie prsia, osušila som ich papierovou kuchynskou utierkou a osolila.
- Pripravené kuracie prsia som položila na maslo.
- Na kuracie prsia som nastrúhala čerstvý zázvor a poliala som ich citrónovou šťavou,...
- ...obložila som ich pokrájanou cibuľou,...
- ...na vrch som dala prúžky domácej údenej slaninky,...
- ...kolieska citróna,...
- ...a prikryté alobalom som piekla v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 10 minút, vybrala z trúby, odhrnula som slaninku a citrónové kolieska z povrchu kuracích pŕs,..
- ...poliala som ich 2 PL medu, vrátila do trúby už odokryté, ...
- ...zapla som funkciu gril, zvýšila som teplotu na 210 stupňov C a dopiekla, kým med skaramelizoval na povrchu pekne do hneda a vytvoril chutnú kôrčičku - asi 10 minút, pričom skaramelizoval aj citrón..
- Kuracie prsia som nechala asi 10 minút odpočívať a potom som ich pokrájala ostrým nožom na tenké plátky asi 3 mm silné., preliala som ich horúcim chutným výpekom. Podávala som ich s varenou voňavou jasmínovou ryžou, ktorú som tiež podliala tou úžasnou šťavičkou z výpeku.
- záber zblízka: Na obrázku dobre vidno chrumkavú medovú kôrčičku, pričom mäsko pod údenou slaninkou a pečením na masle zostalo mäkkučké,nevysušené a pekne šťavnaté. Podávala som k tomu hlávkový šalát s citrónovou šťavou. Je to jednoduché, nenáročné, rýchle šťavnaté jedlo vynikajúcej chuti po citróne, zázvore a mede, premastené a zároveň príjemne ochutené maslom a domácou údenou slaninkou, výborne doplnené so skaramelizovaným citrónom. Vrelo odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)