Pečené kuracie prsia na masle, údenej slanine, zázvore, citróne a mede (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto jedlo je ideálne na nedeľu, ked sa mi nechce stáť pri sporáku, príprava jednoduchá, rýchla, výsledok veľmi chutný.

4
porcie
10 minút
príprava
10+10 minút
na 180/210 °C

Postup

  1. Očistila som zázvor, a polovicu citróna som pokrájala na kolieska.
  2. Pokrájala som cibuľu na kocky a domácu údenú slaninu na prúžky.
  3. Vytlačila som šťavu z druhej polovice citróna, je jej tam viac, použila som inde.
  4. Na dno pekáčika som dala maslo.
  5. Umyla som kuracie prsia, osušila som ich papierovou kuchynskou utierkou a osolila.
  6. Pripravené kuracie prsia som položila na maslo.
  7. Na kuracie prsia som nastrúhala čerstvý zázvor a poliala som ich citrónovou šťavou,...
  8. ...obložila som ich pokrájanou cibuľou,...
  9. ...na vrch som dala prúžky domácej údenej slaninky,...
  10. ...kolieska citróna,...
  11. ...a prikryté alobalom som piekla v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 10 minút, vybrala z trúby, odhrnula som slaninku a citrónové kolieska z povrchu kuracích pŕs,..
  12. ...poliala som ich 2 PL medu, vrátila do trúby už odokryté, ...
  13. ...zapla som funkciu gril, zvýšila som teplotu na 210 stupňov C a dopiekla, kým med skaramelizoval na povrchu pekne do hneda a vytvoril chutnú kôrčičku - asi 10 minút, pričom skaramelizoval aj citrón..
  14. Kuracie prsia som nechala asi 10 minút odpočívať a potom som ich pokrájala ostrým nožom na tenké plátky asi 3 mm silné., preliala som ich horúcim chutným výpekom. Podávala som ich s varenou voňavou jasmínovou ryžou, ktorú som tiež podliala tou úžasnou šťavičkou z výpeku.
  15. záber zblízka: Na obrázku dobre vidno chrumkavú medovú kôrčičku, pričom mäsko pod údenou slaninkou a pečením na masle zostalo mäkkučké,nevysušené a pekne šťavnaté. Podávala som k tomu hlávkový šalát s citrónovou šťavou. Je to jednoduché, nenáročné, rýchle šťavnaté jedlo vynikajúcej chuti po citróne, zázvore a mede, premastené a zároveň príjemne ochutené maslom a domácou údenou slaninkou, výborne doplnené so skaramelizovaným citrónom. Vrelo odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)