Pečená ryba s kosťou (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Dnes som robila pečenú rybu so syrovou omáčkou a pečenými zemiakmi. Že divná kombinácia? Možno. Ale chutná.
3 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Nie úplne rozmrazené ryby som umyla, osušila a od spodnej plutvy ku časti kde bola hlava som odrezala.
- Do veľkej hlbokej panvice som dala lyžicu oleja a lyžicu masti a ryby som poukladala tesne vedľa seba a posypala korením. Zakryla a piekla som 15 minút.
- Ryby som opatrne otočila, posypala korením, zakryla a nechala piecť pod pokrievkou ďalších 15 minút.
- Medzi tým som si v malej rajničke osmahla asi 10 cm kúsok nakrájaného póru, priliala som mlieko a nechala dôjsť k varu na najmenšom horáku na najnižšej teplote.
- Pridala som všetky syry čo som mala v chladničke aj mrazničke. Tavený, plesnivý s orechmi, mozzarellu, tvrdý syr na strúhanie. Syry som nakrájala, nastrúhala a tavený som dala celé trojuholníčky. Varila a miešala som dovtedy, kým sa mi všetok syr roztopil.
- Nakoniec som omáčku rozmixovala a nechala zakrytú už odstavenú z horáka.
- Po polhodine sa rybky pekne opiekli. Po jednej som vyberala a najskôr som ostrým nožom urobila zárez na vrchnej strane aby som potom vytiahla hornú plutvu aj s kostičkami. Nôž som od zadu zapichla do ryby tesne popri hlavnej kostre a otvorila.
- Kostru som nadvihla a pomaly odobrala od mäsa. Táto ryba nazývaná pražma má pevnú kostru, preto som nemala žiaden problém pri tejto piplačke.
- Odkostené rybacie mäso. Už len dať na tanier horúcu omáčku, opečené zemiačky a ryby.