Pečená koreňová zelenina k treske (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vďaka Tvojemu vareniu sa dnes nezmestím do väčšiny krásneho obsahu mojeho šatníka!!! … s vyčítavým pohľadom mi oznámilo moje nežné, krajšie, múdrejšie a milšie JA! RobmE s tým niečo! Diskusia @silvi „Potrebujem schudnúť“, s výbornými komentármi, iba potvrdzuje, že riešenie problému nabralo širokospektrálny rozmer. Ja, naviac, sa trápim aj so žalúdkom a pankreasom, takže „rozlúčka“ s klasickými prílohami je mi naozaj na prospech. Navyše som objavil aj novú výbornú chuť pečeného koreňa petržlenu!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
30 minút
na 210 °C

Postup

  1. do slova a do písmena sa nejedná o nič „svetaborného“; vybranú koreňovú zeleninu (možným doplnením sú aj tzv. „orechové“ biele i červené /purpurové/ zemiaky, rutabaga, mladá cuketa, paprika,…, kápia, mladý hrášok, šampiňóny a inšô) som dobre umyl pod tečúcou vodou a pokrájal; rozložil po pekáči, pokropil rastlinným olejom, posolil a oeMČeKoval, premiešal rukami, elektrickú rúru nechal predohriať na 210 °C (425 °F)
  2. do druhého pekáča som rozložil filety tresky a podobne ako zeleninu ich obojstranne „ošetril“ olejom, soľou a čMČK (čerstvo Mletým Čiernym Korením)
  3. pekáč s koreňovou zeleninou som na 15´ vložil do vyhriatej rúry, potom som zeleninu zhrnul ma jednú stranu a vložil pokrájané hlavičky ružičkového kelu (vzápätí opäť olej, soľ, čMČK)
  4. a tentoraz spolu s treskou vrátil na 6´ do rúry,
  5. potom vybral (véééľmi óóópatrne), filety otočil, zeleninu premiešal, oboje pokryl „hoblinkami“ čerstvého masla, vrátil na posledných 6´ do rúry a dopiekol
  6. servírované na plytkom tanieri to potom vyzeralo takto, … tentoraz som citrón nahradil pomarančovými segmentami, ozdobil vetvičkou čerstvej petržlenovej vňate a dobrú chuť!
  7. aj tohotoročný halloween u našich susedov bol privítaný s „bláznivou výzdobou“
  8. u nás sa síce svieti, ale sviečkami zažatými na stole, sme si pripomenuli sviatok Všetkých Svätých a zároveň si uctili aj pamiatku našich najdrahších zosnulých