Paulínkine opekance (fotorecept)
Autor receptu: jawadea
Tento recept mám od starej mami Paulínky a už je teký rodinný putovný. Stále sme ich jedávali na sladko s makom, ale novinkou v domácnosti je s bryndzou a tá sa ešte viac osvedčila. Aj keď je to tradičné vianočné jedlo, môžeme si na nich kedykoľvek pochutiť, rýchlo pripraviť tým, že ich máme napečené a uskladnené.
90 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Z odobratého mlieka, droždia, cukru a trošky múky si pripravíme kvások. Hotový, vykysnutý kvások pridáme do preosiatej múky, kde sme pridali soľ, zvyšné mlieko a maslo. Cesto dobre vypracujeme, aby sa nám oddeľovalo od ruky alebo misy. Cesto nenechávame kysnúť môžeme hneď robiť.
- Cesto si rozdelíme na malé bochníky, ktoré si postupne vyšúľame dlaňami na valčeky cca 1cm hrubé, tieto rozkrájame na rovnomerné asi 2 cm veľké kúsky.
- Kúsky cesta kladieme na vymastený plech reznou plochou dole.
- Opekance pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút
- Opekance vložíme do studeného, osoleného kúpeľa (1/2l mlieka a 1/2l vody) a privedieme na najslabšej teplote za občasného premiešania do varu. Zmäknuté opekance scedíme a dochutíme na slano s bryndzou alebo na sladko s makom.