Paštéta z bôčika

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Slaninu a mäso nakrájame na kocky 3x3 cm. Slaninu začneme zohrievať v hrnci na miernom ohni. Postupne ju rozpustíme, až kým sa nesfarbí do zlata. Do hrnca po častiach za stáleho miešania pridáme mäso. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Na strednom plameni v odokrytom hrnci necháme pobublávať. Po hodine zmiernime plameň na minimum, premiešame a zakryjeme pokrievkou. Necháme variť dve hodiny. Ak by sa mäso začalo smažiť, prilejeme trochu vody.
  2. Po dvoch hodinách zmäknutím vznikne zmes, ktorú osolíme, okoreníme čerstvo pomletým korením, podlejeme bielym vínom a bez pokrievky varíme na miernom plameni ďalšie 2 hodiny. Po skončení varenia hotovú zmes – paštétu – okoreníme, pridáme lístky čerstvého tymianu a zamiešame. Necháme chladnúť asi 1 hodinu.
  3. Pripravíme sklenené poháre so zatvárateľným viečkom, do ktorých budeme dávať hotovú paštétu. Z hrnca odoberieme tuk a rozvarené mäso niekoľko minút premiešavame. Potom ho preložíme do pripravených pohárov a zalejeme odobratým tukom. Necháme vychladnúť a zakryjeme voskovým papierom. Uložíme do chladničky. Podávame s domácim ražným chlebom.