Parížska torta

Autor receptu: danja301

Parížska torta je klasika. Existuje mnoho variácií a tu je tá moja.Vyzdobila som ju podľa vlastnej fantázie a keďže je dosť sýta naplnila som ju višňami v rume.....

120 minút
na 150-160 °C

Postup

  1. Bielka vyšľaháme na klasický sneh ,pridáme 8 PL práškového cukru ,jemne primiešame žĺtka a nakoniec hladkú múku,ak pridávame kakao ,koľko lyžíc kakaa pridáme ,toľko lyžíc múky uberieme.Napr. ak pridáme 2 lyžice kakaa ,už dáme len 6 lyžíc múky. Pečieme v predhriatej rúre, v maslom vymastenej a múkou vysypanej forme - 23 cm,na 150-160 st. približne 50 min- 60 min.v závislosti od typu rúry. Po upečení prevrátime formu a necháme prevrátený korpus oddychovať do nasledujúceho dňa.
  2. Na miernom ohni zohrejeme šľahačkovú smotanu s polámanými kúskami čokolády. Pozor,nevaríme, len miešame a pomaličky roztápame čokoládu. Odstavíme z ohňa. Po vychladnutí dáme do chladničky a necháme odpočívať do nasledujúceho dňa.
  3. Na druhý deň vyšľaháme šľahačkovú zmes, zvlášť si vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a zmesi opatrne spojíme. Tortu prekrojíme , naplníme višňovým džemom a višňami , ktoré si predtým namočíme v rume. Na džem a višne rozotrieme čokoládový krém. Prikryjeme vrchným korpusom.
  4. Spracujeme si fondant,rozvalkáme na požadovnú veľkosť. Potiahneme ním tortu. Kvet ,ktorý je v strede torty som si vytvorila asi 2 dni predtým... Tu sa fantázii medze nekladú....
  5. A tu je rez...
  6. a tu je ešte jeden variant dekorácie tejto torty ,menej náročná..... Dobrú chuť:)