Parížska torta
Autor receptu: danja301
Parížska torta je klasika. Existuje mnoho variácií a tu je tá moja.Vyzdobila som ju podľa
vlastnej fantázie a keďže je dosť sýta naplnila som ju višňami v rume.....
Postup
- Bielka vyšľaháme na klasický sneh ,pridáme 8 PL práškového cukru ,jemne primiešame žĺtka a nakoniec hladkú múku,ak pridávame kakao ,koľko lyžíc kakaa pridáme ,toľko lyžíc múky uberieme.Napr. ak pridáme 2 lyžice kakaa ,už dáme len 6 lyžíc múky.
Pečieme v predhriatej rúre, v maslom vymastenej a múkou vysypanej forme - 23 cm,na 150-160 st. približne 50 min- 60 min.v závislosti od typu rúry.
Po upečení prevrátime formu a necháme prevrátený korpus oddychovať do nasledujúceho dňa.
- Na miernom ohni zohrejeme šľahačkovú smotanu s polámanými kúskami čokolády.
Pozor,nevaríme, len miešame a pomaličky roztápame čokoládu.
Odstavíme z ohňa.
Po vychladnutí dáme do chladničky a necháme odpočívať do nasledujúceho dňa.
- Na druhý deň vyšľaháme šľahačkovú zmes, zvlášť si vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a zmesi opatrne spojíme.
Tortu prekrojíme , naplníme višňovým džemom a višňami , ktoré si predtým namočíme v rume.
Na džem a višne rozotrieme čokoládový krém.
Prikryjeme vrchným korpusom.
- Spracujeme si fondant,rozvalkáme na požadovnú veľkosť.
Potiahneme ním tortu.
Kvet ,ktorý je v strede torty som si vytvorila asi 2 dni predtým...
Tu sa fantázii medze nekladú....
- A tu je rez...
- a tu je ešte jeden variant dekorácie tejto torty ,menej náročná.....
Dobrú chuť:)