Parená knedľa

Parená knedľa

Autor receptu: lenkapalenka

Keďže už od detstva milujem jedla s knedľou a na domácu sa zatiaľ žiadna kúpená nechytá, vypýtala som si tento recept od maminky a je to mňamóza.

120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zohrejeme si mlieko, vsypeme do väčšej misky múku, jedno balenie droždia, štipku soli, malú lyžičku cukru a 2 polievkové lyžice oleja. Všetky suroviny poriadne premiesime.
  2. Pomúčime zvrchu a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  3. Vyberieme na pomúčenú dosku a vytvarujeme na požadovanú veľkosť. Z tohto množstva by mali vyjsť 3 štandardné knedle. Ja som mala trošku obmedzenejšie možnosti naparovania, tak som spravila z polovičnej dávky 2 menšie.
  4. Necháme 20 minúť v pare.
  5. Vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Ak by sme chceli aby okraje ostali mäkké - potrieme vodou a prikryjeme utierkou. Ja mám radšej keď sa spraví taká jemná kôrka, tak nechám vychladnúť na vzduchu a oni sa trošku z vrchu prisušia.
  6. Podávame ku gulášom, segedínu, kapuste, kačke - čomukoľvek :-) V mojom prípade to bol tentokrát jelení guláš.