Paradajkové pyré - zaváranina
Autor receptu: dvorka
Nenašla som tu recept ny pyré, tak pridávam svoj osvedčený.
Postup
- Takýchto paradajok som mala za plný košík. Nevážila som ich, preto neviem množstvo.
Poriadne umyté a po vykrojení jamôk od stopiek a puknutých častí som ich nakrájala na osminky a vložila do 6 litrového hrnca, ktorý som naplnila až po vrch. Zavrela som ho a nechala paradajky dusiť sa vo vlastnej šťave na malom plyne. Asi 20 minút.
- Paradajky som zamiešala a nechala ich variť do vtedy, kým sa neoddeľovala šupka. Hladina paradajok sa ustálila na 3/4 objemu hrnca. Stále ich varím pod pokrievkou.
- Paradajky sú pekne rozvarené.
- Na kastról som si dala veľké sito, dala niekoľko naberačiek masy a pasírovala som najskôr vareškou, no to nebolo kto vie ako dobré. Tak som použila pučidlo na zemiaky.
Zbytok zo sitka som dala do misky.
- Keď som všetku masu prepasírovala, ešte raz som dala to čo mi ostalo v miske a prepasírovala znova. Ostali mi len semiačka a šupy.
- Šťavu som preliala do hrnca oválneho, odmerala koľko jej je a varila som na najmenšom horáku a plameni niekoľko hodín za občasného miešania, až sa mi tekutina zahustila a bolo jej 1/4 z pôvodného objemu (keď som prvý krát použila paličku - odmerku).
- Pyré som dosolila, malo fajnú sladkú paradajkovú chuť. Naliala som ešte vriace do jednej fľašky od horčice. Viac pyré som nemala. Zavrela som vyvareným vrchnákom, položila hore dnom do skrinky a nechala pár minút postáť. Potom som obrátila na "nohy" a až vychladne, označím a budem mať prvú fľašku.