Ovsené placky s chia (fotorecept)

Autor receptu: helca103

Rýchla a zdravá sladkosť s chia semienkami. Chia má okrem iného dostatok vlákniny a tiež esenciálne mastné kyseliny. Je správnou voľbou pre podporu lepšej očisty a prirodzenej detoxikácie tela. ,,Rozpustná vláknina, ktorú obsahuje Chia umožňuje postupné uvoľnenie energie z uhľohydrátov do krvi"

5 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zapnem si rúru aby sa vyhriala, lebo toto je zase veľmi rýchle. Mrkvu očistím,postrúham pridám ovsené vločky, chia a premiešam.
  2. Pridám vodu a dobre premiešam. Ak treba pridám 1PL vody. Ja som pridala sekané mandle. Môžete pridať čokoľvek hrozienka,brusnice sušené,goji sušené, alebo iné sušené ovocie. Premiešam a lyžicou dávam kôpky /placky/ na papier na pečenie.
  3. Šupnem do vyhriatej rúry a pečiem 25-30 minút na 180 stup. Nie je potrebná múka ani nič iné. Vločky+voda+chia je dobré pojivo.
  4. Ak použijete suché semienka chia tak budú placky chrumkavé.
  5. Chia semienka sú najbohatším prírodným zdrojom 3 omega mastných kyselín, ktoré sú chránené prírodnými antioxidantami obsiahnutými v semienkach. Neobsahuje cholesterol a to je hlavný rozdiel oproti rybacím produktom, ktoré sú bohaté na 3 omega mastné kyseliny. Vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín pomáha zvyšovať koncentráciu a pozornosť. Chia semienka obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B a tiež vápnika. Jedná lyžica semienok obsahuje 2% vitamínu B2 (riboflavín), 13% vitamínu B3 (niacín), 29% vitamínu B1(thiamín) a stopy ostatných vitamínov skupiny B. Semienka Chia obsahujú približne 5x viac vápnika ako sa nachádza v mlieku. 100g semienok Chia obsahuje približne 600mg vápnika (mlieko len 120mg), čo je 5 násobne viac. Vápnik obsiahnutý v semienkach Chia je ľahšie stráviteľný ako vápnik z mlieka a to je spôsobené obsahom minerálu - bór, ktorý funguje ako katalyzátor pri trávení vápnika v tele. Rozpustná vláknina, ktorú semienka Chia obsahujú, umožňuje postupné uvoľňovanie energie z uhľohydrátov do krvi. Masívne nasáva vodu, čim udržuje rovnováhu vody a celkovú hydratáciu vášho tela v norme. Semienka Chia dokážu nasať 12x viac vody než vážia a tým dostávate do tela hydratovanú stravu, ktorá vás udrží hydratovaných na niekoľko hodín.
  6. Skúšala som aj variantu č.2: Namočila som hrsť hrozienok do vody –tú potom nevylejem ale použijem trochu do zmesy/ Chia som dala do vody napučať na 20 minút a tak som pridala k surovinám/presne tie isté čo sú v rozpise/
  7. Placky majú úplne inú štruktúru aj chuť a sú šťavnaté.