Ovocný zákusok

Autor receptu: orchidea

Keďže sme mali ovocný víkend, upiekla som aj ovocný zákusok. Ako väčšina mojich receptov, aj tento je už pár rokov zapísaný v mojom ošuchanom zošite a robievam ho často. Keďže mám ale problémy s fotoaparátom - čo vidno aj na mojich posledných rozmazaných fotkách, pôvodne som recept nechcela ani uverejniť ale podarilo sa mi ukoristiť posledný kúsok tak som ho nakoniec predsa len odfotila a recept pridávam.

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vyšľahať žĺtky s cukrom do peny. Pridať po lyžiciach vodu a olej, dobre prešľahať. Do žĺtkovej peny prisypať múku zmiešanú s práškom do pečiva a zľahka primiešať vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Cesto vyliať na plech vyložený papierom na pečenie a upiecť pri 175 stupňoch asi 20 minút. (Piekla som na plechu s rozmermi 40x32 cm - to len pre orientáciu)
  2. Krém: V časti mlieka rozmiešať múku a vajíčka, zvyšné mlieko variť s cukrom. Do vriaceho priliať mlieko s múkou a vajíčkami a variť hustú kašu - ak sa začnú robiť hrčky nezľaknúť sa len miešať ďalej. Uvarený krém odstaviť do horúceho pridať nakrájané maslo a dobre rozšľahať stačí aj vareškou, netreba šľahačom.
  3. Krém natrieť na vychladnutý piškótový plát, uložiť ovocie - použila som ananás z kompótu ale môže sa akékoľvek ovocie aj čerstvé ( robievam z mandariniek, čerstvých jahôd).
  4. Želatina: šťavu z kompótového ovocia doliať vodou do uvedeného množstva - 9 dl, rozmiešať zlaté klasy alebo vanilkové pudingové prášky a ak sa vám zdá málo sladké tak pridať aj cukor. Všetko variť až je z toho číra masa. Teplú vyliať na ovocie na koláči. Hotový koláč dať stuhnúť do chladničky a už len nakrájať a podľa chuti ozdobiť šľahačkou, to však nemusí byť.
  5. Poznámka: keď robím z čerstvého ovocia, použijem na želatinu vodu, ktorú ochutím sirupom.