Oškvarkové buchty - pagáče pripravované formou buchiet

Autor receptu: omalydka

Je to veľmi zjednodušený recept oškvarkových pagáčov/ bez prekladania do nemoty a výsledný efekt je rovnaký. Sú ľahodné a ľahučké!

3 plechy
porcie
30 minút
príprava
35 min x plechy minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z teplého mlieka, kr.cukru a kvasníc urob kvások. v 1/2L šálke nechaj pokysnúť 300ml teplého mlieka, aby mali kvasnice miesto na kysnutie. Do misy vmiešaj obe múky, soľ, masť, ocot,vajcia, pokysnutý kvások a pomleté oškvarky. Toto všetko dobre premies/ najľahšie v miesiči na cesto, potom cesto po vymiesení v mise posyp múkou a prikry ho servítkou a daj ho do rúry na 50°C na 1h pokysnúť. Priprav si predhriatu dosku, pod ktorú podlož teplú utierku, pretože po vykysnutí dosku posyp múkou a vyklop na ňu cesto, to tam pregúľaj ako bochník a potom ho zľahka rozgúľaj valčekom asi na 1cm hrúbku. Cesto prikry papierom na pečenie a zas teplou utierkou a nechaj ho takto ešte pokysnúť 30 min. Preto, aby sa podporilo kysnutie, treba podržať cesto na teplej doske a teplo aj zhora.Prepni trúbu na 200°C. Predhrej si plechy a prikry ich papierom na pečenie. Po 30 min povykrajuj pagáče/buchty a ukladaj ich na plechy.Tam ich tiež podrž pod prehriatou utierkou, aby pokysli a asi po 10 min ich daj piecť a trúbu stíš na 180°C. Takto sa pečú do ružova na strednej mriežke asi 35 min. Sú veľmi chutné, lahodné, rozpúšťajú sa vám na jazyku! Ušetrili ste si veľa času s preguľovaním ako pri pagáčoch a výsledok je rovnaký. Vyžaduje to všade udržiavať cesto v teple, aby sa tým podporilo kysnutie. Inak sa kysnutie spomalí alebo zastaví a to je problém, kedy sú tvrdé a ťažké. Z dávky vyjdu 2-3 plechy.