Oškvarkové buchty - pagáče pripravované formou buchiet
Autor receptu: omalydka
Je to veľmi zjednodušený recept oškvarkových pagáčov/ bez prekladania do nemoty a
výsledný efekt je rovnaký. Sú ľahodné a ľahučké!
3 plechy porcie |
30 minút príprava |
35 min x plechy minút na 180 °C |
Postup
- Z teplého mlieka, kr.cukru a kvasníc urob kvások. v 1/2L šálke nechaj pokysnúť 300ml teplého mlieka, aby mali kvasnice miesto na kysnutie.
Do misy vmiešaj obe múky, soľ, masť, ocot,vajcia, pokysnutý kvások a pomleté oškvarky.
Toto všetko dobre premies/ najľahšie v miesiči na cesto, potom cesto po vymiesení v mise
posyp múkou a prikry ho servítkou a daj ho do rúry na 50°C na 1h pokysnúť.
Priprav si predhriatu dosku, pod ktorú podlož teplú utierku, pretože po vykysnutí dosku posyp múkou a vyklop na ňu cesto, to tam pregúľaj ako bochník a potom ho zľahka rozgúľaj valčekom asi na 1cm hrúbku. Cesto prikry papierom na pečenie a zas teplou utierkou a nechaj ho takto ešte pokysnúť 30 min. Preto, aby sa podporilo kysnutie, treba podržať cesto na teplej doske a teplo aj zhora.Prepni trúbu na 200°C. Predhrej si plechy a prikry ich papierom na pečenie. Po 30 min povykrajuj pagáče/buchty a ukladaj ich na plechy.Tam ich tiež podrž pod prehriatou utierkou, aby pokysli a asi po 10 min ich daj piecť a trúbu stíš na 180°C. Takto sa pečú do ružova na strednej mriežke asi 35 min.
Sú veľmi chutné, lahodné, rozpúšťajú sa vám na jazyku!
Ušetrili ste si veľa času s preguľovaním ako pri pagáčoch a výsledok je rovnaký.
Vyžaduje to všade udržiavať cesto v teple, aby sa tým podporilo kysnutie. Inak sa kysnutie spomalí alebo zastaví a to je problém, kedy sú tvrdé a ťažké.
Z dávky vyjdu 2-3 plechy.