Osie hniezda

Autor receptu: matus113

Sladké a chrumkavé koláčiky, od ktorých sa nebudete vedieť odtrhnúť.

80 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu osích hniezd budeme potrebovať 500 g polohrubej múky, 5 žĺtkov, kvasnice, 250 ml vlažného mlieka, štipku soli a lyžicu práškového cukru. Ako prvé si pripravíme kvások. Do 250 ml vlažného mlieka pridáme 1 lyžicu práškového cukru a rozdrobíme 2/3 kvasníc. Zamiešame a necháme odstáť.
  2. Keď máme kvások v mlieku vykysnutý, pridáme do 500 g polohrubej múky, pridáme štipku soli a 5 žĺtkov. Poriadne vymiešame na cesto a necháme stáť pol hodinu.
  3. Medzitým pripravíme plnku na cesto. Do 200 g mletých orechov pridáme 200 g práškového cukru a 200 g masla. Rozmiešame spolu mixérom. Po rozmiešaní sme dostali konzistenciu orechovej nátierky. Taktiež si nachystáme šľahačku na šľahanie, ktorou budeme osie hniezda polievať.
  4. Po pol hodine cesto posypeme múkou a vyvalkáme na plát, ktorý potrieme po celej ploche pripravenou orechovou zmesou. Cesto zvinieme na roládu. Budeme krájať asi centimeter hrubé kolečka, ktoré poukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech ďalej od seba, pretože cesto ešte trochu vykysne. Pripravený plech dáme do trúby piecť na 170 stupňov. Po približne 15 minútach od pečenia osie hniezda polejeme šľahačkou na šľahanie, aby ostali chrumkavejšie a vláčnejšie. Po 30 minútach sú osie hniezda pripravené na podávanie.