Osie hniezda
Autor receptu: gablerovaj
...keď do kysnutého cesta nejde vajce
70 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Do trochy osladeného mlieka dáme napučať droždie.Pridáme rozpustený tuk a ostatné prísady, zvyšok mlieka a vypracujeme hladké cesto.
- Na teplom mieste ho necháme vykysnúť.
- Cesto rozdelíme na 2 časti. Každú vyvaľkáme, posypeme škoricou, vanilkou a kryštálovým cukrom, hrozienkami, orechmi. Druhé cesto môžeme posypať cukrom, kakaom, vanilkou, alebo inak, podľa chuti. Surovinami nešetríme. Na posypané cestá pokvapkáme rozpustené maslo a olej, aby to nebolo moc suché.
- Cestá zvinieme a záviny pokrájame asi na 1 - 1,5 cm kúsky, ktoré ukladáme na vymastený plech. Dáme ich do rúry podkysnúť a asi po piatich minútach ich vyberieme a potrieme žĺtkom. Dáme piecť.