Plnené orechové pečivo

Oriešky

Autor receptu: elantra

Tradičné vianočné oriešky pripravujem každý rok. Recept mám od mojej milovanej babky a dovolila som si ho pozmeniť, lebo už viac pečiem z iných múk ako pšeničnej. Tieto oriešky sú zo špaldovej múky a neobsahujú až tak veľa cukru, stále sú však vynikajúce. Treba ich upiecť v predstihu 10-14 dní, aby stihli zmäknúť. Plnia sa až tesne pred Vianocami. Pár ďalších vianočných receptov mám aj na blogu www.zosrdcadohrnca.sk

50
porcií
10 minút
príprava
10-11 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame a dobre vypracujeme. Ak máte čas, cesto si pripravte o deň skôr (ale nie je to nutnosť).
  2. Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré vtlačíme do formičiek. Formičky netreba vymastiť.
  3. Pečieme na 170°C 10-11 minút (príp. minútku dlhšie, ale moja rúra "silno" pečie). Po vybratí 2-3 minúty počkáme a oriešky vyklopíme – formičku oprieme o okraj a zvonku klepneme nožom. Necháme celkom vychladnúť a odložíme na tmavé miesto.
  4. Plnku pripravíme tak, že mleté orechy zalejeme vlažným mliekom, pridáme maslo a cukor a touto zmesou spájame oriešky. Naplnené oriešky už držíme v chlade.